Vooraf – Kies een distributie

Deze handleiding toont hoe je Ubuntu Gnome 17.04 installeert op je pc. Deze stappen zijn echter gelijkaardig voor zo goed als alle Ubuntu-distributies. Het is dus een goed idee om vooraf even enkele distributies te vergelijken voor je overgaat tot installatie, enkele mogelijkheden:

Al deze sitributies zijn gebaseerd op Ubuntu, de verschillen zijn vaak te herleiden tot de gebruikte desktopomgeving en de meegeleverde programma’s. Maar het is eenvoudig om een andere dekstopomgeving te installeren. Dus twijfel niet te lang om een eerste distributie te kiezen, eventueel test je er eerst enkele uit op een usb-stick of in VirtualBox.

Het is ook een goed idee om de hardware van je pc te vergelijken met de minimum vereisten van je gekozen distributie. Voor Ubuntu Gnome heb je zeker dit nodig:

 • Processor (cpu) van 1 Ghz of sneller
 • 1,5 GB RAM
 • Harde schijf van 10 GB
 • CD/DVD-station of een usb-poort om de installatie te kunnen starten

Ongeveer elke pc die de laatste 10 jaar verkocht werd, voldoet aan deze eisen. Daar hoef je je dus waarschijnlijk niet druk om te maken.

Download Ubuntu Gnome

Of een andere distributie als je die verkiest.

 • Ga naar https://ubuntugnome.org
 • Download de meest recente versie (kies de 64-bit versie als je twijfelt)
 • Gebruik een programma zoals qBittorrent om de torrent te downloaden of download het .iso-bestand rechtstreeks.
 • Bewaar het gedownloade .iso-bestand in een map op je pc.

Installeer Ubuntu Gnome

 1. Om Linux te installeren moet je eerst het .iso-bestand naar een installatiemedium verplaatsen. Gewoon kopiëren en plakken lukt echter niet. Je moet het bestand ofwel op een cd/dvd branden of op een usb-stick plaatsen:
  1. Hoe maak ik een cd of dvd van een .iso-bestand?
  2. Hoe gebruik ik een usb-stick om mijn computer Linux te laten opstarten?
 2. Start je pc opnieuw op met de cd, dvd of usb-stick in je computer.
 3. Kies de gewenste taal en klik op ‘Installeren’.
 4. Zet het eerste vinkje als je Ubuntu Gnome meteen tijdens de installatie wilt updaten, zo beschik je meteen over de meest recente versie. Zet het tweede vinkje om meteen Flash & MP3 te kunnen gebruiken (aangeraden).
 5. Kies het installatietype. In deze tutorial ga ik ervan uit dat je slechts één besturingssysteem op je computer wilt installeren. Wanneer je ervoor kiest om de installatie te versleutelen dan moet je bij het opstarten steeds een wachtwoord intikken. Dit is aanbevolen voor mobiele apparaten, zo kan een derde partij bij verlies niet aan je gegevens omdat die dan geëncrypteerd zijn.
 6. Wanneer je bij stap 5 voor versleuteling koos, moet je op het volgende scherm een wachtwoord kiezen, dat je elke keer intikt als je pc opstart. Vergeet dit dus niet! Je bent al je bestanden kwijt wanneer je dit wachtwoord vergeet!

  Opgelet: Ubuntu staat standaard met een QUERTY-toetsenbord ingesteld waardoor bepaalde letters (AZQWM), cijfers en tekens op een andere plaats op het toetsenbord staan. Als je wachtwoord niet aanvaard wordt (zoals ik zelf al doende leerde), dan kun je bij stap 3 op uitproberen klikken en bij instellingen het toetsenbord configureren.
 7. Controleer de voorgestelde aanpassingen en klik op ‘Verder’.
 8. Kies je locatie (o.a. voor de tijdinstellingen).
 9. Kies de juiste toetsenbordindeling, bijv. Belgian/Belgian als je een standaard AZERTY-toetsenbord hebt.
 10. Tik de gevraagde gegevens in.
 11. Zet een kop koffie of maak een kleine wandeling (de installatie is afhankelijk van de snelheid van je pc).

  Wanneer je in stap 4 ervoor koos om meteen de updates te installeren zullen die ook tijdens de installatie gedownload worden.
 12. Herstart je pc.
 13. Verwijder je cd, dvd of usb-stick na de installatie en druk op ‘ENTER’.
 14. Wanneer je ervoor koos om je gegevens te beveiligen met een sleutel zal je dit wachtwoord moeten intikken bij het opstarten van je computer.
 15. Selecteer je gebruikersnaam en tik je wachtwoord in.

 16. Doorloop het welkomstscherm, kies je toetsenbordindeling, bepaal je privacyinstelling voor de locatiediensten, koppel eventueel enkele accounts aan je pc en ontdek Ubuntu Gnome!

Tot slot

In deze post leerde je hoe je een Linux-distributie zoals Ubuntu Gnome kunt downloaden en installeren. Wil je liever Linux als 2e besturingssysteem op je pc installeren en bijv. Windows behouden, dan kun je deze gids even doornemen.

In volgende posts zal ik het hebben over het gebruik van Ubuntu in het algemeen en  Ubuntu Gnome in het bijzonder.

 


0 reacties

Geef een reactie of stel een vraag.