Dit boek is zowel gericht op beginners die hun eerste stappen in de digitale ontwikkelkamer zetten als op ervaren gebruikers die meer willen leren over darktable of een overstap van een ander programma zoals Lightroom maken. Beginners en nieuwkomers bij darktable lezen dit boek het best van hoofdstuk 1 tot 3 aandachtig om vertrouwd te geraken met de basistechnieken van het programma. Daarna kun je de inhoudsopgave gebruiken om meer te weten te komen over de onderwerpen die je het meest interesseren. Ervaren gebruikers kunnen het boek doorbladeren en de onderwerpen eruit pikken waarover ze willen bijleren.

In de eerste drie hoofdstukken leer je de basis van het programma, na het lezen van deze hoofdstukken kun je darktable gebruiken voor het dagdagelijkse fotobeheer en om kleine bewerkingen te doen bij het ontwikkelen van de foto’s. In hoofdstuk 4 tot 8 verkennen we alle mogelijkheden die darktable biedt bij het beheren en bekijken van je bibliotheek en het ontwikkelen van jouw foto’s, maar bekijken we ook welke mogelijkheden de kaartweergave biedt en hoe je je foto’s best print. In hoofdstuk 9 leer je hoe je darktable kunt gebruiken om je camera te bedienen in de tetheringweergave. De laatste twee hoofdstukken zijn wat technischer en geven duiding bij alle opties die je kunt instellen in darktable en bieden je een blik achter de technische schermen.

Veel plezier ermee!

Downloaden kan door op onderstaande afbeelding te klikken (let op: de download is zo’n 60MB groot).

darktable 3.6 – Boek
darktable 3.6 – Boek

Mocht je op zoek zijn naar de OUDE versie van mijn boek dan kun je hieronder de versie vinden die ik schreef voor darktable 2.6.

darktable 2.6 – Verouderde handleiding en boek
darktable 2.6 – Verouderde handleiding en boek

Feedback is uiteraard altijd welkom.

2019-04-18 – Eerste versie gepubliceerd

2019-06-30 – Versie 1.01 gepubliceerd: 2 tikfouten in links aangepast.

2019-07-03 – Versie 1.02 gepubliceerd: 1 tikfout en een onhandig geformuleerde zin aangepast.

2021-08-17 – Versie 2.0 gepubliceerd, geüpdatet naar darktable 3.6.

Darktable – Handleiding – Ontwikkel jezelf in de digitale donkere kamer


17 reacties

Johan Coeckelberghs · 30 april 2019 op 10:32

Proficiat voor deze duidelijke handleiding en dit gegoten in een zeer goed boek. Ook veel oefeningen. De beloofde foto’s zou ik ook graag gebruiken maar heb ze niet gevonden.

  Kevin · 2 mei 2019 op 10:35

  Dag Johan, bedankt voor het compliment. De foto’s komen er deze week nog bij.

Alain J. Baudrez · 3 mei 2019 op 16:57

Ik ben net gestart met Darktable aan de hand van de lessenreeks van Bruce Williams Photograpy (https://www.youtube.com/channel/UCkqe4BYsllmcxo2dsF-rFQw) en jouw handleiding komt op het ideale moment.
Kudos voor het vele werk dat je er in hebt gestoken.

G.Schuurman · 31 december 2019 op 18:47

Eindelijk een prima en duidelijke Handleiding van Darktable in het Nederlands.
Kevin jij bedankt voor het uitvoeren hiervan. En hiermee heb je vele hobby fotografen iets moois in handen gegeven.
Om foto’s te ontwikkelen op een hoger niveau.

Nick · 9 februari 2020 op 15:58

Hoed af voor dit initiatief, en dan nog zo diep uitgewerkt. Dit verlaagt de drempel om met Darktable in fotoclubs aan de slag te gaan. In onze club starten we er volgende maand mee.

Albert · 7 september 2020 op 18:42

Allereerst mijn complimenten voor je duidelijke handleiding. Ik sta helemaal aan het begin als het gaat om het bewerken van digitale foto’s.
Ik werk met versie 3.2.1 en ik kan geen Nederlandse interface selecteren dus de termen hierna zijn in het Engels.

Als ik een foto open in de darkroom (ik heb dan nog niets zelf gedaan) valt me het volgende op:
– in active modules staan 9 modules. 5 van deze modules (sharpen, base curve, orientation, highlight reconstruction en white balance) kan ik aan of uit zetten. 4 modules staan aan en kan ik ook niet uitzetten. (input en output color profile, demosaic en raw black/white point.
– in de ‘history’ staan al 10 stappen ingevuld. Dit komt op 1 stap na (display encoding) overeen met de actieve modules, maar ik kan dit niet verwijderen.

Is het goed om dit zo te laten of moet ik in de instellingen iets veranderen?
Alvast bedankt voor de reactie.

  Kevin · 11 oktober 2020 op 12:46

  Bedankt voor het compliment!

  Het is normaal dat een aantal modules reeds geactiveerd staan, die worden op basis van je cameramodel (via de metadata) automatisch toegepast.

  Je mag dat zo laten staan dus 🙂

willem Sebille · 1 april 2021 op 16:56

is er ook een darktable in het Nederlands? en zo ja waar kan ik die dan vinden.

  Kevin · 3 april 2021 op 22:12

  De huidige versie (3.4.x) is niet beschikbaar is het Nederlands. Ik probeer momenteel de ontwikkeling van 3.6 up to date te houden qua vertalingen. Dus hopelijk bij 3.6 weer wel. Ik vermoed dat die eind dit jaar beschikbaar wordt.

  Je kunt eventueel 2.6 downloaden om een Nederlandstalige versie te gebruiken: https://github.com/darktable-org/darktable/releases/tag/release-2.6.0

  Johan Hendryckx · 8 juli 2021 op 14:45

  Intussen is de nieuwste versie te downloaden en dank zij de vele inspanningen: ook in het Nederlands.

   Kevin · 8 juli 2021 op 22:46

   Klopt 🙂 Meld het gerust als er foutjes of inconsistenties in zitten, dan pas ik het aan tegen de volgende versie 😉

Jan Everaert · 10 december 2023 op 19:40

Beste, ik wil Darktable gebruiken op mijn laptop Windows 11. En ik wil het ook gebruiken voor mijn lessen fotografie op school aan leerlingen van 11 – 12 jaar oud. Ik kan het downloaden maar het wil niet opstarten. Heb jij een idee hoe dat komt? Dank. Jan

  Kevin · 18 december 2023 op 19:32

  Dag Jan

  Het zou normaal moeten werken. Heb je je computer al eens opnieuw opgestart? Verder is het moeilijk in te schatten wat er aan de hand is zonder je pc voor me te hebben.

Geef een reactie of stel een vraag.