Maak een cd of dvd van een .iso-bestand

Misschien ben je nieuwsgierig naar werken met Linux en heb je al een Linux-distributie gedownload maar zit je nu wat vast omdat je niet weet wat je moet doen met het gedownloade bestand. In deze handleiding leg ik uit hoe je van het .iso-bestand een cd of dvd maakt die kan gebruikt worden om je computer mee op te starten. Let op: gewoon kopiëren en plakken zal niet werken om het .iso-bestand te gebruiken.

Wat is een .iso?

Een .iso-bestand is een exacte kopie van een cd of dvd. Behalve de bestanden worden in een .iso o.a. ook opstartcodes opgeslagen. Het is ook handig omdat heel veel losse bestanden gecombineerd worden in één .iso-bestand. Dat bestand kun je dan makkelijk delen en iedereen die het gebruikt heeft meteen een identiek bestand. Je kunt de .iso-bestanden op een cd of dvd branden of rechtstreeks gebruiken om je computer via een virtuele cd/dvd-romspeler.

.iso op cd/dvd schrijven in Windows

  1. Open de map waarin je het.iso-bestand bewaart.
  2. Klik één keer op het bestand dat je wilt wegschrijven, ik gebruik een Ubuntu-iso als voorbeeld.
  3. Klik in de werkbalk bovenaan op ‘Beheren’.
  4. Klik op ‘Branden’.
  5. Kies de cd/dvd-brander die je wilt gebruiken
  6. Klik op ‘Branden’.
  7. Wacht tot het branden geslaagd is.

Dat is het! Je bent er in geslaagd om een perfecte kopie te maken van een schijf.


Geplaatst

in

,

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie of stel een vraag.

Ontdek meer van Kevin Vermassen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder