Ubuntu 16.04 installeren op een usb-stick met YUMI

Ubuntu is een gratis Linux besturingssysteem dat als vervanger kan dienen voor bijv. je Windows- of OSX-installatie. Het bevat standaard al heel veel programma’s zoals kantoorsoftware en mediaspelers maar je kunt het uiteraard eenvoudig uitbreiden met software via de eigen app store.

Voordat je aan de slag gaat met Ubuntu 14.04 of een andere Linuxdistributie is het een goed idee om het nieuwe besturingssysteem even uit te testen op een usb-stick. Dit laat je toe om te testen of het OS (Operating System) goed werkt en naar jouw smaak is. Het kan ook handig zijn om je eigen OS op zak te hebben wanneer je een computer wilt gebruiken waarvan je betwijfelt of die wel virusvrij is, je kunt dan de pc opstarten met jouw usb-stick om zo allerhande malware niet de kans te geven van op te starten.

tux

Ubuntu Downloaden

 • Ga naar http://www.ubuntu.com/download/desktop/ en download de 64-bit of 32-bit-versie. Op een nieuwe laptop/desktop mag je ervan uitgaan dat je een 64-bit processor hebt. Op oudere hardware gebruik je best de 32-bit versie. Ga naar de systeemeigenschappen van je computer om te controleren welk systeemtype je bezit.
  Schermafbeelding 2016-08-02 om 09.35.43
 • Ubuntu vraagt om wat geld te doneren, maar je hoeft dit niet te doen (je kunt later als je tevreden bent over het OS nog altijd een  donatie doen). Onderaan de pagina kun je doorklikken naar de download.
 • Bewaar het bestand op je harde schijf.

YUMI gebruiken

 1. Download YUMI van http://www.pendrivelinux.com/yumi-multiboot-usb-creator/
 2. Dubbelklik op het gedownloade bestand, je hoeft niets te installeren, het programma start meteen op.
 3. Lees de gebruikersovereenkomst en ga ermee akkoord als je het programma wilt gebruiken.
  Knipsel
 4. In enkele stappen installeer je Ubuntu op je usb-stick:
  2

  1. Stap 1: selecteer de usb-stick waarop je Ubuntu wilt installeren.
  2. Stap 2: selecteer Ubuntu (of een ander OS) uit de keuzelijst.
  3. Stap3: browse naar de map waar je Ubuntu bewaard hebt en dubbelklik op het (.iso-)bestand.
  4. Stap 4 (optioneel): als je wijzigingen wilt kunnen bewaren moet je een persistent bestand aanmaken. Om Ubuntu uit te testen of om de usb-stick als installatiemedium te gebruiken, hoeft dit niet.
  5. Keuzevakjes:
   • Show all drives: toont ook bijv. je C:\-schijf. Dit doe je beter niet, zo voorkom je fouten.
   • View or remove installed distros: je kunt meerdere besturingssystemen installeren op één stick en door dit aan te vinken kun je vorige OS’en verwijderen.
   • Format X:drive: wist eerst alle gegevens op je usb-stick.
 5. Klik op Create om de installatie te starten.
  Screenshot-24.png
 6. Klik op ‘Next‘ wanneer de installatie klaar is.
  3
 7. Klik op ‘nee‘ wanneer het programma vraagt of je nog een besturingssysteem wilt installeren via YUMI (tenzij je dit natuurlijk wel wilt, maar ik ga er even van uit dat je enkel Ubuntu op je stick wilt).
 8. Klaar! Klik op Finish.
  4

Je pc opstarten van je USB-stick

 1. Sluit je pc af [Opgelet: Windows 8.1 & 10gebruikers doen dit door rechts te klikken op de startknop en zo de pc af te sluiten, standaard sluit Windows 8 af in een soort van sluimerstand en slaat hij een deel van het opstartproces over].
  Mocht de pc toch niet volledig afsluiten dan volg je deze stappen:

  1. Open de opdrachtprompt (CMD)
  2. Tik de volgende code in:
   shutdown -s -t 00
 2. Controleer of je usb-stick in de computer zit.
 3. Start je pc opnieuw op.
 4. Deze stap hangt wat af van je type computer en moederbord en lijkt ietwat gecompliceerd, maar zet door, je bent er bijna. Mogelijkheden:
  1. Je pc start automatisch op van de stick, het YUMI-menu verschijnt.
  2. Er verschijnt tijdens het opstarten een melding die een toets vermeldt waarop je kunt drukken om de opstartvolgorde (boot order) te bepalen, vaak toetsen als F11 of F12. Druk op die toets en kies dan met de pijltjestoetsen je usb-stick en druk op ENTER. Het YUMI-menu verschijnt.
  3. Verander de opstartvolgorde in je BIOS. Je komt in het BIOS door tijdens het opstarten van je computer op een bepaalde toets te drukken, ook verschillend per computer maar vaak DEL, Esc, F4, F12, … In het BIOS zoek je naar de optie om de opstartvolgorde te veranderen. Je kunt bijv. USB bovenaan zetten, gevolgd door een DVD/CD-speler en tenslotte je harde schijf, op die manier zal je computer eerst kijken of er een usb-stick is waarvan hij kan opstarten, als dat niet het geval is probeert hij de dvd-/cd-lezer en tenslotte de harde schijf (waar waarschijnlijk je Windows op geïnstalleerd staat). Bewaar de wijzigingen en verlaat het BIOS. Nu zou bij het opstarten met je usb-stick in de computer het YUMI-menu moeten verschijnen.
  4. Je hebt een computer met UEFI (Windows 8(+)) i.p.v. een BIOS . Start eerst Windows op. Druk op de Windows-toets + C, kies ‘instellingen’, verander de computerinstellingen, scroll naar beneden en zoek de instelling voor het geavanceerd opstarten. Lees de info en klik op ‘Nu opnieuw opstarten’. In Windows 10 kun je in het startmenu gewoon ‘Geavanceerde opstartopties’ tikken en op ENTER drukken om de optie terug te vinden. Nadat de computer opnieuw opstart verschijnt een menu waar je voor ‘Troubleshoot/probleemoplosser’ kunt kiezen. Daar selecteer je de UEFI settings/instellingen en kun je de pc nogmaals opnieuw opstarten om de UEFI-instellingen te veranderen. In deze instellingen kun je dan de opstartvolgorde wijzigen (zoals in de stap hierboven beschreven). Ook hier zou dan tenslotte het YUMI-menu moeten verschijnen.
 5. In het YUMI-menu start een teller. Als je na 30 seconden geen keuze maakte, start je computer gewoon op zoals anders. Selecteer dus met de pijltjes de Linuxdistributie die je wilt testen.
 6. Tijdens het opstarten van Ubuntu kun je kiezen voor ‘Nederlands‘ en ‘Ubuntu uitproberen‘.
  VirtualBox_Ubuntu_02_08_2016_09_53_34
 7. Na enkele ogenblikken zit je in de testversie van Ubuntu. Hier kun je checken of alles werkt: internet, geluid, bluetooth, … Ook kun je de meegeleverde programma’s zoals Firefox, LibreOffice, … meteen uitproberen.  Denk er wel aan dat wijzigingen niet bewaard worden tijdens het uitproberen. Daarvoor moet je Ubuntu installeren.
  VirtualBox_Ubuntu_02_08_2016_10_02_02
 8. Veel ontdekkingsplezier met Ubuntu 16.04!

Ten slotte

In deze handleiding maakte je kennis met Ubuntu, leerde je YUMI gebruiken om een Linuxdistributie op een usb-stick te installeren, ontdekte je hoe je de opstartvolgorde van je computer kunt aanpassen en startte je Linux op. De gebruikservaring hangt natuurlijk voor een deel af van de snelheid van je usb-stick. Een usb-installatie doet meestal toch net onder voor een installatie op een HDD of SSD.

Wist je trouwens dat het ongelooflijk handig is om steeds een usb-stick op zak te hebben met een (of meerdere) Linuxinstallatie(s). Wanneer een harde schijf crasht of een gebruiker zijn wachtwoord van Windows vergat, kun je dankzij de Linux-stick toch nog vaak je bestanden recupereren!

Uiteraard hoeft het experimenteren hier niet te stoppen. Op bijna dezelfde wijze kun je met Yumi Linux Mint, Debian, OpenSuse, Fedora en een heleboel andere distributies uitproberen. Ook antivirusprogramma’s en andere tools behoren tot de mogelijkheden. En éénmaal overtuigd van Ubuntu (of een andere distributie) belet niks je om het besturingssysteem op je harde schijf te installeren naast of in de plaats van Windows.


Geplaatst

in

,

door

Reacties

5 reacties op “Ubuntu 16.04 installeren op een usb-stick met YUMI”

 1. […] toonde ik al hoe je Ubuntu of eender welke andere Linuxdistributie kunt uittesten via een usb-stick. Je […]

 2. […] vorige tutorials had ik het al over het installeren van Ubuntu op een usb-stick en Ubuntu GNOME gebruiken via VirtualBox. De eerste optie is zeer draagbaar maar vaak beperkt van […]

 3. […] gedownloade bestand op een dvd of gebruik Yumi om een usb-stick te gebruiken. Volg de stappen in deze tutorial tot en met stap 8 onder ‘YUMI gebruiken’. Je kunt gerust dezelfde usb-stick gebruiken, zolang […]

 4. Marijke avatar
  Marijke

  Dag Kevin, ik heb YUMI op een USB drive geinstalleerd maar de BIOS van mijn XP computer herkent de USB schijf niet. Heb je een tip voor mij? groet Marijke

  1. Kevin avatar

   Dag Marijke, heb je in je BIOS gecheckt of de opstartvolgorde van je apparaten goed ingesteld staat. USB moet voor HDD komen, anders start je computer sowieso altijd op van je harde schijf. Het is ook mogelijk dat oude computers opstarten van USB niet ondersteunen. Dat zou je ook in je BIOS moeten kunnen terugvinden. Als je computer wel kan opstarten van USB, dan zou je eens een andere tool zoals Fedora Media Writer of UnetBootin kunnen proberen. Indien starten van USB niet ondersteund wordt, zou je de .iso naar een cd/dvd kunnen branden en daarvan opstarten.

Geef een reactie of stel een vraag.

Ontdek meer van Kevin Vermassen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder