Waarom zou je Linux gaan gebruiken? Misschien ben je perfect tevreden met Windows of macOS op je computer. Linux lijkt ook maar een kleine groep gebruikers te hebben.  In deze blogpost leg ik je uit wat een besturingssysteem (zoals Windows, macOS, …) is, welke rol Linux binnen de OS’en speelt en geef ik heel wat redenen om Linux toch eens uit te proberen (mocht je dat al niet gedaan hebben zonder dat je het weet).

Maar eerst:

Wat is een besturingssysteem?

Een computer bestaat uit hardware: processor, harde schijf, videokaart, RAM, scherm, printer, … Om die hardware met elkaar te laten samenwerken heb je een besturingssysteem nodig. Het besturingssysteem laat je bijv. commando’s uitvoeren en software gebruiken.

Het bekendste besturingssysteem is Windows (XP, Vista, 7 & 8, 10). Ook Apples macOS (Lion, Mountain Lion, Mavericks & El Capitan) is door veel mensen gekend. Minder bekend zijn de besturingssystemen die op Linux gebouwd zijn (Ubuntu, Linux Mint, Fedora, OpenSuse).

Marktaandeel Linux

Behalve besturingssystemen voor pc’s en laptops zijn er natuurlijk ook besturingssystemen voor tablets en smartphones (Android, IOS, Windows, Symbian, Blackberry). Ook je tv, microgolfoven en andere elektronische apparaten gebruiken besturingssystemen.

Android is trouwens ook gewoon een Linux-distributie. En het marktaandeel van Android is ondertussen gigantisch te noemen: 2/3 van alle smartphones draait een versie van Android. Ook voor televisies maakt Google een versie van Android.

Het marktaandeel van Linux op servers is trouwens nog groter. Dus ook al zijn Linux-distributies nog geen gemeengoed op desktops en laptops, op smartphones & servers zijn ze vaak de populairste keuze.

Een besturingssysteem voert de software uit die jij wilt gebruiken: browsers (Firefox, Chrome, Safari, Edge), e-mailprogamma’s (Outlook, Thunderbird), kantoorsoftware (MS Office, LibreOffice), mediaspelers (WMP, Amarok, VLC), pdf-lezers (Adobe, Foxit), spelletjes, …

De keuze van besturingssysteem bepaalt voor een gedeelte welke software je kunt gebruiken. Microsoft Office werkt bijv. niet (standaard) op Linux.

Ook de prijs kan je keuze bepalen. Windows koop je in de winkel, macOS hoort bij hardware  van Apple maar Linux is meestal gratis.

Linux

Linux is een kernel (de kern van een besturingssysteem) die aangevuld wordt met een collectie applicaties.

Naast die kern wordt in een distributie ook dit nog meegeleverd:

 • X Windows system: de grafische interface (GUI).
 • Desktopomgevingen: KDE, GNOME, Unity, Mate & Cinnamon zijn de bekendste.
 • Applicaties: Firefox, Chromium, e-mailprogramma’s, videoprogramma’s, muzieksoftware, …

Linux werd in 1991 door 1 man opgestart: Linus Torvalds. Al snel kreeg het project hulp van andere programmeurs en werd het een volwaardig besturingssysteem.

Belangrijk om te vermelden is dat Linux vrije software is (GNU). Dit betekent dat iedereen het vrij (gratis) mag gebruiken en aanpassen. De enige voorwaarde is dat aanpassingen terug gedeeld worden. Op deze manier wordt de software steeds beter en uitgebreider.

Deze filosofie is zeer belangrijk in de Linux-gemeenschap. Heel veel applicaties in Linux voldoen ook aan het concept van de vrije software.

Distributies

Een distributie is een versie van Linux aangevuld met X, een desktopomgeving en verschillende applicaties. Er zijn dus heel veel varianten van ‘Linux’ vrij te downloaden. Elke distributie heeft zijn eigen stijl en de voorkeur voor een distributie hangt volledig van de gebruiker af. Enkele bekende en toegankelijke distributies:

 • Ubuntu: meest gebruikte Linux-distributie, gebruikt standaard Unity als grafische omgeving. Is toegankelijk voor nieuwe gebruikers. Er is een grote community en veel ondersteuning te vinden: http://www.ubuntu.com/
 • Linux Mint: gebouwd op Ubuntu en de distributie die Windowsgebruikers makkelijk de overstap laat maken dankzij de grote hardware-ondersteuning en standaard ondersteuning voor de meeste mediaformaten: http://www.linuxmint.com/
 • Fedora: voor gebruikers die graag het nieuwste van het nieuwste willen. Fedora is ook bekend voor zijn uitstekende beveiliging en gebruikt standaard enkel vrije software. https://fedoraproject.org/nl/
 • Open Suse: zeer uitgebreide Linuxdistributie die door sommige gebruikers als iets te vol wordt ervaren: http://nl.opensuse.org

Een keuze maak je best door enkele versies uit te proberen.

Waarom Linux?

Waarom zou je nu Linux gebruiken?

 • Een goed geconfigureerd Linux-systeem is een stuk sneller dan Windows op dezelfde pc.
 • Linux ondersteunt ook vlot oudere hardware. Sommige distributies zijn zelfs speciaal gebouwd om goed te presteren op oude hardware.
 • Linux is uiterst veilig. Het grootste deel van de virussen is op Windows gericht. Die werken dus niet op Linux. Veel Linux-gebruikers hebben geen antivirussoftware.
 • Het is even wennen maar het gebruiksgemak is minstens even groot als dat van OSX of Windows. En als je dat wilt kun je Linux er zelfs precies laten uitzien zoals de besturingssystemen van Microsoft of Apple.
 • De volledige vrijheid. Als je je wat verdiept, kun je alles precies laten werken zoals jij dat wilt.
 • Linux heeft een grote groep van enthousiaste gebruikers die elkaar helpen & tips geven.
 • Recentelijk kwam aan het licht dat de overheid makkelijk kan meelezen met de besturingssystemen van Microsoft en Apple omdat de bedrijven dit toelieten. Bij Linux is dit niet het geval.
 • Het is gratis.

Proberen

Je kunt Linux op 4 manieren proberen:

Tip

Verwacht niet dat je op een dag of een week volledig overgestapt bent en vertrouwd raakt met het OS. Je gebruikt ongetwijfeld al jaren Windows (of OSX), je hebt dus tijd gehad om het besturingssysteem met alle (on)hebbelijkheden te leren kennen. Geef Linux dus tijd.
Tux


2 reacties

Tjeu · 5 september 2016 op 17:05

Ik geef je helemaal gelijk, de afgelopen tijd heb ik op diverse (oudere) computers en laptops Linux Mint geïnstalleerd, juist bij mij mensen die wat vaker hulp nodig hebben met computers en internet. Om de haverklap werd ik gebeld voor hulp. Bij die mensen heb ik gevraagd of ik Linux Mint op hun computer mocht zetten, en als het ze niet beviel kregen ze gelijk Windows terug van me, fris en nieuw geïnstalleerd. Nu een paar maanden verder en wat uitleg over Mint, bellen ze vrijwel nooit meer. En geen een die me heeft gevraagd om Windows er terug op te zetten 🙂 Windows en al helemaal geen illegale versie, daar ga ik m’n tijd niet meer aan verdoen. Daar ben ik echt helemaal klaar mee.

Voor je aan de slag gaat met Scratch… – Kevin Vermassen · 15 augustus 2016 op 12:21

[…] relatief kort programma maar het besturingssysteem op je computer (waarschijnlijk Windows, macOS of Linux) is een zeer complex en uitgebreid […]

Geef een reactie of stel een vraag.