In vorige tutorials had ik het al over het installeren van Ubuntu op een usb-stick en Ubuntu GNOME gebruiken via VirtualBox. De eerste optie is zeer draagbaar maar vaak beperkt van opslagruimte, de 2e is handig om 2 besturingssystemen tegelijkertijd te kunnen gebruiken maar dit werkt natuurlijk minder snel dan een echte installatie.

In deze handleiding toon ik een 3e mogelijkheid: Kubuntu installeren op een externe harde schijf. Na het volgen van deze handleiding zal je pc Kubuntu (of een andere distributie) draaien wanneer de externe harde schijf verbonden is, en Windows (of een ander OS) wanneer ze losgekoppeld is. Op die manier heb je de opslagruimte van een externe HDD, de snelheid van je volledige pc én kun je je Windows-installatie behouden.

Welke harde schijf gebruik je best?

Je kunt elke externe harde schijf gebruiken die je maar wilt maar afhankelijk van het (aansluit)type zal de snelheid variëren. Een SSD (Solid State Drive) is potentieel enorm veel sneller dan een gewone HDD (Hard Disk Drive). Een gewone HDD volstaat maar eens je een SSD gebruikt hebt is het moeilijk terug wennen aan de HDD.

Verder controleer je best ook even de externe aansluitbus. De meeste externe schijven kun je verbinden met een USB-poort. Houd in je achterhoofd dat USB 3.0 en 3.1 veel sneller zijn dan USB 2.0. Als je pc een USB 3.0 of 3.1-poort heeft koop je dus best een externe harde schijf met zo’n harde schijf bus. Je kunt een USB 3.0-apparaat wel aansluiten op een USB 2.0-poort op je computer, maar alles zal werken aan de snelheid van het traagste apparaat. Ook een Thunderboltpoort is een prima keuze om een externe harde schijf met je pc te verbinden.

Controleer dus je pc-poorten voor je een nieuwe schijf aanschaft.

Kubuntu klaar zetten

 • Surf naar Kubuntu.org en download de meest recente versie.
  1
 • Brand het gedownloade bestand op een dvd of gebruik Yumi om een usb-stick te gebruiken. Volg de stappen in deze tutorial tot en met stap 8 onder ‘YUMI gebruiken’.

Kubuntu installeren

 1. Sluit je pc af  of herstart [Opgelet: Windows 8.1 & 10-gebruikers doen dit door rechts te klikken op de startknop en zo de pc af te sluiten, standaard sluit Windows 8 af in een soort van sluimerstand en slaat hij een deel van het opstartproces over].
  Mocht de pc toch niet volledig afsluiten dan volg je deze stappen:

  1. Open de opdrachtprompt (CMD)
  2. Tik de volgende code in:
   shutdown -s -t 00
 2. Controleer of je installatiemedium (usb-stick of dvd) in de computer zit.
 3. Verbind de externe harde schijf waarop je Kubuntu wilt installeren met de pc.
 4. Start je pc op.
 5. Deze stap hangt wat af van je type computer en moederbord en lijkt ietwat gecompliceerd. Mogelijkheden:
  1. Je pc start automatisch op van de dvd of stick, het YUMI-menu verschijnt.
  2. Er verschijnt tijdens het opstarten een melding die een toets vermeldt waarop je kunt drukken om de opstartvolgorde (boot order) te bepalen, vaak toetsen als F11 of F12. Druk op die toets en kies dan met de pijltjestoetsen je usb-stick of dvd en druk op ENTER. Het YUMI-menu verschijnt.
  3. Verander de opstartvolgorde in je BIOS. Je komt in het BIOS door tijdens het opstarten van je computer op een bepaalde toets te drukken, ook verschillend per computer maar vaak DEL, Esc, F4, F12, … In het BIOS zoek je naar de optie om de opstartvolgorde te veranderen. Je kunt bijv. USB bovenaan zetten, gevolgd door een DVD/CD-speler en tenslotte je harde schijf, op die manier zal je computer eerst kijken of er een usb-stick is waarvan hij kan opstarten, als dat niet het geval is probeert hij de dvd-/cd-lezer en tenslotte de harde schijf (waar waarschijnlijk je Windows op geïnstalleerd staat). Bewaar de wijzigingen en verlaat het BIOS. Nu zou bij het opstarten met je usb-stick of dvd in de computer het YUMI-menu moeten verschijnen.
  4. Je hebt een computer met UEFI (Windows 8(+)) i.p.v. een BIOS . Start eerst Windows op. Druk op de Windows-toets + C, kies ‘instellingen’, verander de computerinstellingen, scroll naar beneden en zoek de instelling voor het geavanceerd opstarten. Lees de info en klik op ‘Nu opnieuw opstarten’. In Windows 10 kun je in het startmenu gewoon ‘Geavanceerde opstartopties’ tikken en op ENTER drukken om de optie terug te vinden. Nadat de computer opnieuw opstart verschijnt een menu waar je voor ‘Troubleshoot/probleemoplosser’ kunt kiezen. Daar selecteer je de UEFI settings/instellingen en kun je de pc nogmaals opnieuw opstarten om de UEFI-instellingen te veranderen. In deze instellingen kun je dan de opstartvolgorde wijzigen (zoals in de stap hierboven beschreven). Ook hier zou dan tenslotte het YUMI-menu moeten verschijnen.
 6. In het YUMI-menu start een teller. Als je na 30 seconden geen keuze maakte, start je computer gewoon op zoals anders. Selecteer dus met de pijltjes de Linuxdistributie die je wilt installeren.
 7. Kubuntu start eerst automatisch op zonder dat je het hoeft te installeren.
  0
 8. Op het bureaublad klik je op het icoon om Kubuntu te installeren.
  VirtualBox_Kubuntu_02_08_2016_17_03_32
 9. Kies de gewenste taal.
  2
 10. Maak eventueel verbinding met een draadloos netwerk.
  3
 11. Installeer eventueel meteen de updates en extra software.
  5
 12. Kies voor een handmatige indeling van de harde schijf.
  7
 13. Zoals je op onderstaand screenshot kunt zien verschijnt mijn interne harde schijf als sda. Elke partitie (deel van de harde schijf) krijgt een nummer. Mijn hdd heeft 2 partities: sda1 & sda2.
  Ik wil uiteraard niet dat deze Windows-schijf verwijderd of overschreven wordt. Ik wil Kubuntu installeren op de externe harde schijf: sdb. Ik herken ze aan de opslagruimte.
  Een derde harde schijf zal dus sdc heten, en de partities op deze schijf zullen als sdc1, sdc2, … genummerd worden.
  Controleer dus zeer grondig of je jouw externe schijf herkent voor je verder gaat.
  8
 14. We gaan eerst de harde schijf leeg maken en partities maken waar Kubuntu vlot kan mee werken.
 15. Klik op de eerste partitie van je externe schijf, in mijn geval sdb1, en verwijder ze. Herhaal dit voor eventueel andere partities op sdb. Je zult zien dat de volledige harde schijf als ‘vrije ruimte’ wordt weergegeven.
  9
 16. Maak een nieuwe partitie door op toevoegen te klikken. Maak ze 1,5 à 2 keer de grootte van je RAM-geheugen in je pc (in MB) en gebruik ze als wisselgeheugen. Wisselgeheugen of een swap area wordt gebruikt wanneer je computer inactieve taken even opzij wilt zetten om zo meer RAM-geheugen vrij te hebben voor andere taken. Wanneer je computer 4 GB RAM heeft is dat gelijk aan (4 x 1024) 4096 MB. Vermenigvuldigd met 2 geeft dit 8192 MB voor de swap space.
  10
 17. Maak nog een partitie en geef die de gewenste grootte voor je Kubuntu-installatie. Ik koos voor 100 000 MB (ongeveer 100 GB). Zet mount point op ‘/’ (root).
  11
 18. In je overzicht heb je nu onder je externe schijf 2 partities staan, bijv. sdb1 & sdb2. De rest van de opslagruimte staat onder ‘vrije ruimte’. Ik houd nog wat vrije ruimte over om later nog andere Linux-distributies toe te voegen.
 19. Zet de bootloader op je externe schijf (sdb bij mij).13
 20. Check, double check of je bootloader op jouw externe schijf geïnstalleerd wordt. Als dit niet het geval is, raak je je gewone Windows-bootloader mogelijk kwijt.
 21. Klik op ‘Verder’ als de wijzigingen uitgevoerd mogen worden. Dit is je laatste kans om te annuleren en niets aan je systeem te wijzigen.
  14
 22. De rest van de installer is vrij eenvoudig en eenduidig.
 23. Kies een locatie.
  15
 24. Kies de juiste toetsenbordindeling.
  16
 25. Tik je gegevens in en kies een veilig wachtwoord.
  17
 26. Wacht tot de installatie voltooid is.
  18
 27. Klik op ‘Nu herstarten’.
  19
 28. Bij het opstarten van je pc met de externe harde schijf aangekoppeld krijg je nu een keuzemenu (GRUB) waarin je Ubuntu kunt kiezen. Als je harde schijf ontkoppeld is dan start je pc meteen Windows (of het standaard OS).

Opgepast

Denk eraan om nooit je harde schijf te ontkoppelen terwijl je Kubuntu gebruikt.

Mocht je toch geen GRUB bootloader krijgen als je harde schijf verbonden is, dan volg je dezelfde stappen als bij 5b, 5c & 5d van deze tutorial, kies dan je harde schijf en de bootloader zou moeten starten.

Tot slot

Het is opnieuw een vrij lijvige tutorial geworden maar je hebt heel wat opgestoken. Je kent het verschil tussen HDD & SDD en de verschillende aansluitmogelijkheden, je leerde Kubuntu installeren op een externe harde schijf, je maakte je eigen partities en leerde over partitienamen in Linux.

Uiteraard is dit nog maar de start. Nu kun je Kubuntu induiken en volledig verkennen. Uiteraard kun je de stappen van deze tutorial gebruiken voor eender welke Linux-distributie. De volgorde van het installatieproces en de lay-out kan er anders uitzien, maar het basisprincipe is gelijkaardig voor alle distributies. Dus misschien wil je wel eens Ubuntu, Ubuntu Gnome of Debian uitproberen?

Veel plezier!


2 reacties

Maak een Linux multiboot systeem – Kevin Vermassen · 4 augustus 2016 op 21:21

[…] een vorige Linux-tutorial leerde je hoe je Kubuntu kon installeren op een externe harde schijf. Op die manier krijg je de […]

Redenen om Linux te gebruiken – Kevin Vermassen · 6 augustus 2016 op 14:58

[…] Linux installeren i.p.v. Windows/OSX. Eventueel maak je een dual boot. […]

Geef een reactie of stel een vraag.