Ubuntu 20.04 wallpaper

Ubuntu 20.04 installeren

Dit artikel is een update van mijn vorige installatiegids over Ubuntu 17.04. & 17.10.

Ubuntu 20.04 is de meest recente versie van Canonical, het is een LTS-uitgave. LTS staat voor Long Term Support, je ontvangt dus 5 jaar updates tot april 2025. Het is dus een ideale keuze voor iedereen die niet elke 6 maand naar de nieuwste release wil upgraden. Ubuntu heeft uiteraard nog steeds een erg sterke community, waardoor je online makkelijk hulp kunt vinden mocht je problemen ervaren.

In deze handleiding toon ik hoe je Ubuntu 20.04 als enige besturingssysteem moet installeren op je computer. Ik gebruik de standaard editie van Ubuntu die met GNOME als desktopomgeving wordt geleverd maar uiteraard werkt deze handleiding ook met alle Ubuntu-afgeleiden zoals Kubuntu, Ubuntu Mate, Xubuntu, Elementary OS, POP!_OS, Linux Mint en nog veel andere distributies. Houd gewoon in je achterhoofd dat de screenshots in deze gids allemaal in Ubuntu 20.04 met Gnome gemaakt zijn, dus de kleuren en lay-out kunnen er ietwat anders uitzien maar de basisprincipes van het installeren blijven hetzelfde. Keep in mind that all screenshots in this tutorial will show Ubuntu 20.04, so the colors etc. might be different but the general principles remain the same.

Deze installatie verwijdert alle data op je harde schijf, zorg er dus voor dat je een back-up hebt!

Aanbevolen systeemvereisten

Ubuntu zal zo op ongeveer alle computerhardware werken, zowel oud als nieuw. Als je computer werkte met Windows XP of nieuwer, dan zal hij ook Ubuntu kunnen draaien, maar ongetwijfeld sneller en beter 😉

Dit zijn de aanbevolen hardwarevereisten:

 • 2 GHz dual core processor;
 • 4 GB RAM;
 • 25GB ruimte op je harde schijf.

Het OS zal ooh werken op tragere hardware maar misschien is het dan een goed idee om een lichtere versie van Ubuntu te gebruiken zoals Xubuntu.

Installatiestappen

 1. Download Ubuntu 20.04 van https://ubuntu.com
 2. Brand het gedownloade schijfbestand naar een usb-stick of DVD.
 3. Verander de opstartvolgorde in je BIOS. Je komt in het BIOS door tijdens het opstarten van je computer op een bepaalde toets te drukken, ook verschillend per computer maar vaak DEL, Esc, F4, F12, … In het BIOS zoek je naar de optie om de opstartvolgorde te veranderen. Je kunt bijv. USB bovenaan zetten, gevolgd door een DVD/CD-speler en tenslotte je harde schijf, op die manier zal je computer eerst kijken of er een usb-stick is waarvan hij kan opstarten, als dat niet het geval is probeert hij de dvd-/cd-lezer en tenslotte de harde schijf (waar waarschijnlijk je Windows op geïnstalleerd staat). Bewaar de wijzigingen en verlaat het BIOS. Nu zou bij het opstarten met je usb-stick in de computer het YUMI-menu moeten verschijnen. Op macOS kun je gewoon de alt-toets ingedrukt houden tijdens het opstarten.
 4. Volg deze stap enkel als je een computer met UEFI (Windows 8(+)) i.p.v. een BIOS hebt. Start eerst Windows op. Druk op de Windows-toets + C, kies ‘instellingen’, verander de computerinstellingen, scroll naar beneden en zoek de instelling voor het geavanceerd opstarten. Lees de info en klik op ‘Nu opnieuw opstarten’. In Windows 10 kun je in het startmenu gewoon ‘Geavanceerde opstartopties’ tikken en op ENTER drukken om de optie terug te vinden. Nadat de computer opnieuw opstart verschijnt een menu waar je voor ‘Troubleshoot/probleemoplosser’ kunt kiezen. Daar selecteer je de UEFI settings/instellingen en kun je de pc nogmaals opnieuw opstarten om de UEFI-instellingen te veranderen. In deze instellingen kun je dan de opstartvolgorde wijzigen (zoals in de stap hierboven beschreven). Ook hier zou dan tenslotte het YUMI-menu moeten verschijnen.
 5. Zodra je opstart, wordt je begroet door een venster waarin je meteen de installatie kunt starten of Ubuntu eerst kunt uitproberen in een live omgeving (waarin je alsnog de installatie kunt starten als het OS je bevalt). Ik koos eerst voor de live omgeving en startte de installatie dan via het icoon op de desktop.
 6. Kies je gewenste taal.
 7. Kies de lay-out van je toetsenbord.
  Screenshot van het installatiescherm met de toetsenbordindeling in Ubuntu 20.04
 8. Kies voor de normale of minimale installatie.De volledige installatie bevat nuttige software zoals Thunderbird, LivreOffice en andere. In de minimale installatie bevat enkel Firefox en enkele systeemprogramma’s. Ik vind de meegeleverde software erg nuttig en kies steeds voor de normale installatie.
  Screenshot van een installatiescherm in Ubuntu 20.04 diet de gebruiker laat kiezen tussen een normale of minimale installatie.
 9. Je kunt ook de 2 keuzevakjes aanvinken om automatisch de updates te downloaden tijdens het installeren, dan hoef je nadien minder updates te downloaden en installeren en je kunt extra software installeren zodat je videokaart (Nvidia) en WiFi-verbinding meteen goed werken.
 10. In deze handleiding maken we geen dual boot (waarbij je tijdens het opstarten kunt kiezen tussen Ubuntu en nog een ander besturingssysteem). Ubuntu mag dus gewoon van de volledige harde schijf gebruik maken tijdens het installeren. Kies voor ‘wis schijf en installeer Ubuntu’.
  Ubuntu 20.04 installatietype
 11. Lees aandachtig de waarschuwing die je te zien krijgt, het is de laatste kans om de installatie te stoppen voor je harde schijf gewist wordt en de installatie van Ubuntu gestart wordt.
  Screenshot Ubuntu 20.04 waarschuwing bij het maken van de nieuwe partities
 12. Duid aan waar je woont of tik je land/stad in, dit zorgt ervoor dat Ubuntu de juiste tijdzone en munteenheid gebruikt.
  Screenshot van de locatie-instelling in Ubuntu 20.04
 13. Tik de gevraagde gegevens in zodat de eerste gebruiker ingesteld kan worden. Deze gebruiker heeft automatisch admin-rechten.
  Screenshot van het aanmaken van een gebruiker tijdens de installatie van Ubuntu 20.04
 14. Zet een kop koffie of maak een kleine wandeling (de installatie is afhankelijk van de snelheid van je pc).
  Screenshot van de Ubuntu-installatie
 15. Start je computer opnieuw op wanneer daarom gevraagd wordt.
  Screenshot van een voltooide Ubuntu 20.04 installatie
 16. Terwijl de computer afsluit zal er gevraagd worden om je USB-stick of DVD te verwijderen.
 17. Na het herstarten kun je inloggen en Ubuntu zal je verwelkomen met een aantal laatste instellingen die je kunt maken i.v.m. het instellen van je online accounts en live patch.

Tot slot

In deze post leerde je hoe je een Linux-distributie zoals Ubuntu kunt downloaden en installeren. Wil je liever Linux als 2e besturingssysteem op je pc installeren en bijv. Windows behouden, dan kun je deze gids even doornemen.

Veel plezier met Ubuntu!


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Eén reactie op “Ubuntu 20.04 installeren”

 1. Henri Derksen avatar
  Henri Derksen

  Ik lees niets over installatie van Ubuntu op een Raspberry Pi 4B 4GB en/of 8GB.
  En wat is dan slim, 32 bit of 64bit?, en wanneer kies je voor Mate, of Server?
  Thans gebruik ik Raspbian Buster Linux, maar heb een microfoon geluidsprobleem met de USB2A webcam, waarvan de microfoon geblokkeerd blijkt, terwijl ik wel toestemming in de webbrowser Chromium daarvoor gegeven heb, Merkwaardig.

Geef een reactie of stel een vraag.

Mastodon

Ontdek meer van Kevin Vermassen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder