Ontwikkelde foto’s exporteren uit darktable

Eens je foto’s geïmporteerd en ontwikkeld zijn in darktable wil je ze uiteraard kunnen delen met anderen. Alle wijzigingen die je gemaakt hebt in darktable zijn op niet-destructieve manier opgeslagen in .xmp-bestanden. Wanneer je je afbeeldingenmap opent dan zie je onder elke afbeelding die je in darktable geïmporteerd hebt zo’n bestand staan.

Schermafbeelding 2016-08-21 om 10.25.36

De .xmp-bestanden zorgen ervoor dat je originele foto nooit beschadigd kan geraken door de bewerkingen. Het betekent ook dat je, wanneer je de foto wilt mailen of printen, de ongewijzigde foto mailt of print. Om de wijzigingen in een foto op te slaan moet je de afbeelding eerst exporteren voor je ze deelt, mailt of print.

De meest voorkomende export is naar een JPEG-formaat. Maar andere formaten zijn uiteraard ook mogelijk.

 • Afbeeldingen worden geëxporteerd uit de bibliotheek. Open dus de bibliotheek in darktable.
  Schermafbeelding 2016-08-21 om 10.28.16
 • Selecteer 1 of meerdere afbeeldingen.
 • Kies in het rechtermenu voor ‘selectie exporteren’.
  Schermafbeelding 2016-08-21 om 10.30.31
 • Kies een doel: Facebook, Flickr, …. Kies ‘lokale map’ als je de afbeeldingen gewoon naar een map op je computer wilt exporteren.
 • Vul je gebruikersnaam en wachtwoord in wanneer je een online dienst kiest, kies een opslaglocatie als je voor ‘lokale map’ koos.
  Schermafbeelding 2016-08-21 om 10.32.41
 • Kies een formaat waarin je de afbeelding wilt delen. JPEG (8-bit) is het meest voorkomende afbeeldingsformaat. Kies hiervoor als je twijfelt.
  Schermafbeelding 2016-08-21 om 10.33.18
 • Kies de kwaliteitsinstelling. Afhankelijk van het afbeeldingsformaat kun je verschillende kwaliteitsinstellingen kiezen. Dit is de vuistregel: hoe beter de kwaliteit, hoe groter de bestandsgrootte. Om bestanden te mailen naar iemand hoeft de kwaliteit misschien niet bijzonder groot te zijn maar wil je een kleinere bestandsgrootte zodat meerdere afbeeldingen in één e-mail passen, maar om ze te printen wil je uiteraard de best mogelijke kwaliteit.
 • Kies de maximumbreedte of -hoogte van je afbeeldingen als je alle geselecteerde afbeeldingen met dezelfde dimensies wilt exporteren, bijv. voor een webalbum. Laat dit leeg als je de originele verhouding van de foto wilt behouden. Als je thumbnails (kleine afbeeldingen) wilt generen kun je bijv. 100 of 150 als waarde ingeven. Dit is ook een optie om de bestandsgrootte te beperkten. Het is logisch dat een afbeelding van 100 x 100 pixels (10 000 pixels) veel kleiner is dan één van 1000 x 1000 pixels (1 000 000 pixels), de kwaliteit is ook een pak minder uiteraard. Als voorbeeld heb ik hieronder een afbeelding geëxporteerd met een lange zijde van 10 pixels, 100 pixels, 1 000 pixels en één keer het origineel van 3 888 pixels breed.
  • 10 pixels
   10
  • 100 pixels
   100
  • 1 000 pixels1000
  • Origineelverrazano-bridge-1219019
 • Zet “opschalen toestaan” als je wilt dat de geëxporteerde afbeelding een grotere resolutie mag hebben dan het origineel.
 • Klik op ‘exporteren’ om je geslecteerde afbeeldingen te exporteren naar je gekozen locatie: een map, Facebook, Flickr, …

Tot slot

Dit werd opnieuw een korte tutorial maar wel één die broodnodig is als je al je prachtige ontwikkelde foto’s uit darktable wilt exporteren om ze te delen via sociale media, mail, webalbums of om ze te printen. Want uiteindelijk is dat toch het doel van fotograferen: een moment vastleggen om het te delen en om het later te herbeleven.

 


Geplaatst

in

,

door

Reacties

4 reacties op “Ontwikkelde foto’s exporteren uit darktable”

 1. Evert Bongers avatar

  Beste Kevin, al geruime tijd heb ik een probleem met het exporteren uit Darktable.
  De raw foto’s die ik vanaf de camera bewust heb overbelicht, importeer ik in Darktable. Vervolgens exporteer ik deze, onbewerkt in tiff naar een locatie. Eenmaal aangekomen op deze locatie worden de bewust overbelichtte foto’s toch donker weergegeven. Alsof tijdens het exporteren uit Darktable de foto’s worden gecorrigeerd, terwijl ik ze juist te licht wil hebben. Weet u hiervan de oorzaak?

  Graag hoor ik van u,

  Met hartelijke groet,

  Evert Bongers
  0031(0)650945249
  http://www.evertbongers.com

  1. Kevin avatar

   Dag Evert, ik ken niet meteen de oorzaak. Misschien staat er in je exportinstellingen een filter actief die steeds uitgevoerd wordt?

 2. Sanne avatar
  Sanne

  Dag Kevin, ik ben op zoek naar goede instellingen voor digitaal en print. In Lightroom gebruikte ik hiervoor DPI (72 en 300) maar in Darktable weet ik niet welke instellingen ik daarvoor moet gebruiken. Kan jij mij verder helpen?

Geef een reactie of stel een vraag.

Mastodon

Ontdek meer van Kevin Vermassen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder