In een andere post op mijn blog leg ik uit hoe je YUMI kunt gebruiken om een besturingssysteem uit te testen met een usb-stick en die dan kunt gebruiken voor een installatie. UNetbootin is een gelijkaardig programma, in deze korte tutorial toon ik hoe je deze tool kunt gebruiken voor dezelfde redenen. Voordeel van UNetbootin is dat het programma zowel op Windows, macOS als Linux-distributies werkt.

UNetbootin downloaden en configureren in Windows

 1. Download UNetbootin via deze link: https://unetbootin.github.io/
 2. Steek je usb-stick in je pc.
 3. Voer het gedownloade bestand uit.
 4. Kies een Linuxdistributie uit de keuzelijst, UNetbootin downloadt het dan voor je of selecteer je eigen schijfbestand dat je eerder downloadde van een website, bijv. https://www.ubuntu.com/ 
 5. Let erop dat je de juiste schijf selecteert, in mijn geval is dat de D-schijf.
 6. Wacht tot de bestanden uitgepakt en gekopieerd zijn.
 7. Klik op ‘Sluiten’ en herstart je pc om op te starten van je usb-stick.

UNetbootin downloaden en configureren in macOS

 1. Download UNetbootin via deze link: https://unetbootin.github.io/
 2. Steek je usb-stick in je mac.
 3. Dubbelklik op het gedownloade .dmg-bestand
 4. Sleep de UnetBootin-app tussen je andere programma’s.
 5. Je vindt UnetBootin nu tussen je andere applicaties in Launchpad of je kunt het programma starten vanuit je map  Programma’s.
 6. Opgelet: de eerste keer dat je UnetBootin start krijg je een beveiligingswaarschuwing, in nieuwere versies van macOS moet je dan ‘Systeemvoorkeuren’ openen en onder ‘Beveiliging en Privacy’ het programma expliciet toestemming geven om te openen. Je moet ook elke keer je wachtwoord ingeven om het programma voldoende rechten te geven.
 7. Start UnetBootin.
 8. Kies de eerste optie als je het programma een Linux-distributie wilt laten downloaden, kies voor ‘Diskimage’ als je zelf al een besturingssysteem gedownload hebt.
 9. Op de onderste regel kies je bij Drive jouw usb-stick. Als je twijfelt of het de juiste keuze is kun je het ‘Schijfhulpporgramma’ op je mac starten, selecteer daar je usb-stick en kijk naar de naam die naast ‘Apparaat’ vermeld staat.
 10. Klik op ‘OK’ en wacht tot het programma klaar is.
 11. Zet je mac uit.

Je pc opstarten van je USB-stick

 1. Sluit je pc af [Opgelet: Windows 8.1 & 10-gebruikers doen dit door rechts te klikken op de startknop en zo de pc af te sluiten, standaard sluit Windows 8 af in een soort van sluimerstand en slaat hij een deel van het opstartproces over].
  Mocht de pc toch niet volledig afsluiten dan volg je deze stappen:

   

  1. Open de opdrachtprompt (CMD)
  2. Tik de volgende code in:
   shutdown -s -t 00
 2. Controleer of je usb-stick in de computer zit.
 3. Start je pc opnieuw op.
 4. Deze stap hangt wat af van je type computer en moederbord en lijkt ietwat gecompliceerd, maar zet door, je bent er bijna. Mogelijkheden:
  1. Je pc start automatisch op van de stick, het UNeetbootin-menu verschijnt.
  2. Er verschijnt tijdens het opstarten een melding die een toets vermeldt waarop je kunt drukken om de opstartvolgorde (boot order) te bepalen, vaak toetsen als F11 of F12. Druk op die toets en kies dan met de pijltjestoetsen je usb-stick en druk op ENTER. Het UNetbootin-menu verschijnt.
  3. Op een mac houd je de alt-toets ingedrukt tijdens het opstarten.
  4. Verander de opstartvolgorde in je BIOS. Je komt in het BIOS door tijdens het opstarten van je computer op een bepaalde toets te drukken, ook verschillend per computer maar vaak DEL, Esc, F4, F12, … In het BIOS zoek je naar de optie om de opstartvolgorde te veranderen. Je kunt bijv. USB bovenaan zetten, gevolgd door een DVD/CD-speler en tenslotte je harde schijf, op die manier zal je computer eerst kijken of er een usb-stick is waarvan hij kan opstarten, als dat niet het geval is probeert hij de dvd-/cd-lezer en tenslotte de harde schijf (waar waarschijnlijk je Windows op geïnstalleerd staat). Bewaar de wijzigingen en verlaat het BIOS. Nu zou bij het opstarten met je usb-stick in de computer het UNetbootin-menu moeten verschijnen.
  5. Je hebt een computer met UEFI (Windows 8(+)) i.p.v. een BIOS . Start eerst Windows op. Druk op de Windows-toets + C, kies ‘instellingen’, verander de computerinstellingen, scroll naar beneden en zoek de instelling voor het geavanceerd opstarten. Lees de info en klik op ‘Nu opnieuw opstarten’. In Windows 10 kun je in het startmenu gewoon ‘Geavanceerde opstartopties’ tikken en op ENTER drukken om de optie terug te vinden. Nadat de computer opnieuw opstart verschijnt een menu waar je voor ‘Troubleshoot/probleemoplosser’ kunt kiezen. Daar selecteer je de UEFI settings/instellingen en kun je de pc nogmaals opnieuw opstarten om de UEFI-instellingen te veranderen. In deze instellingen kun je dan de opstartvolgorde wijzigen (zoals in de stap hierboven beschreven). Ook hier zou dan tenslotte het UNetbootin-menu moeten verschijnen.
  6. Op een mac (Apple) houd je de alt-toets ingedrukt tijdens het opstarten en selecteer je de nieuwe schijf bij het opstarten.
 5. In het menu start een teller. Als je na 30 seconden geen keuze maakte, start je computer gewoon op zoals anders. Selecteer dus met de pijltjes de Linuxdistributie die je wilt testen.
 6. Veel ontdekkingsplezier!

Dat is het al! YUMI doet zijn werk natuurlijk ook prima, maar het is goed om alternatieven te hebben! En UNetbootin is een prima werkend programma!


0 reacties

Geef een reactie of stel een vraag.