Gebruik TLP om je batterij optimaal te benutten

Wil je graag dat je batterij langer meegaat in Ubuntu, Linux Mint of andere distributies zonder in te leveren op systeemprestaties? Uiteraard kun je zelf je schermhelderheid verlagen, programma’s sluiten die je niet gebruikt en je WiFi en Bluetooth uitschakelen als je ze niet nodig hebt. Maar er is nog meer mogelijk!

TLP en Powertop zijn 2 populaire tools om het energiebeheer in Ubuntu een extra duwtje in de rug te geven. Je batterij gaat langer mee omdat TLP verschillende tweaks toepast op het niveau van o.a. de processor, harde schijf, USB-apparaten, draadloze hardware en Bluetoothadapter. In deze post leg ik uit hoe je TLP installeert en gebruikt.

TLP is software zonder grafische interface, we gebruiken dus de terminal om het programma te installeren en configureren.

TLP installeren

 1. Open de terminal
 2. Deze stap is niet verplicht maar het is een goed idee om je huidige software te updaten voor je nieuwe applicaties installeert. Tik dit in de terminal:
  sudo apt-get update
  
  sudo apt-get upgrade
 3. Installeer TLP met deze opdracht:
  sudo apt-get install tlp

 4. Start het programma met:
  sudo tlp start


  Je krijgt meteen een melding dat het programma werkt, en in mijn geval startte het programma in ‘battery mode’ omdat de laptop niet aan de stekker hing.

Met deze standaardconfiguratie van TLP gaat mijn laptop meteen enkele uurtjes extra mee op de batterij, wat heel erg mooi meegenomen is.

Handige opdrachten

Ik wil ook nog deze lijst terminal-opdrachten meegeven die ik regelmatig gebruik om wat extra info te krijgen over mijn laptop en TLP.

Statistieken tonen

sudo tlp-stat

Aangezien de standaardstatistieken zeer uitgebreid en misschien wat overweldigend zijn, maak ik meestal gebruik van deze switches:

Systeeminfo

sudo tlp-stat -s

Batterij-informatie

sudo tlp-stat -b

Schijfinfo

sudo tlp-stat -d

Processorinfo

sudo tlp-stat -p

Temperatuur- en ventillatorinfo

sudo tlp-stat -t

Standaard gebruikt tlp de juiste energie-instelling: de batterijmodus als je niet aan het stopcontact hangt en de AC-modus indien dit wel het geval is. Mocht je om de één of andere reden de standaardinstelling willen overschrijven dan kun je dat doen met één van deze opdrachten:

sudo tlp bat
sudo tlp ac

Op de officiële pagina vind je uiteraard meer handige opdrachten.

Mocht je nog meer instellingen willen of een aantal opties handmatig willen configureren, dan raad ik je aan dit document door te nemen: https://linrunner.de/en/tlp/docs/tlp-configuration.html

Ten slotte

Eens TLP geïnstalleerd is heb je er geen omkijken meer naar. Het draait steeds mee op de achtergrond en zorgt voor de optimale energie-instellingen voor jouw laptop. Heb je toch nog vragen of heb je hints, dan mag je die uiteraard hieronder achterlaten.


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Geef een reactie of stel een vraag.

Ontdek meer van Kevin Vermassen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder