Elementary OS 0.4.1 Loki installeren

In dit artikel toon ik je hoe je versie 0.4.1 van Elementary OS kunt installeren. Elementary OS is gebaseerd op Ubuntu maar krijgt veel lof toegezwaaid vanwege de mooie en gebruiksvriendelijke interface. Het besturingssysteem is dus zeker de moeite van het testen waard.

In essentie is de installatie van Elementary OS gelijkaardig aan die van Ubuntu en afgeleiden.

Het is een goed idee om de hardware van je pc te vergelijken met de minimum vereisten van Elementary OS Loki:

 • Intel i3 of gelijkaardige 64-bit processor (cpu) van 2 Ghz of sneller;
 • 4 GB RAM;
 • harde schijf (bij voorkeur SSD) van 15 GB;
 • minimale schermresolutie van 1024 x 768;
 • internettoegang;
 • cd/dvd-station of een usb-poort om de installatie te kunnen starten;

De meeste pc’s voldoen aan deze eisen. Daar hoef je je dus waarschijnlijk niet druk om te maken.

Download Elementary OS

 • Ga naar de officiële website om Elementary OS te downloaden.
 • Download de meest recente versie.
 • Je kunt bij ‘Aangepast’ het bedrag op ‘0’ zetten om het besturingssysteem gratis te downloaden. Overweeg echter (eventueel na het testen) om de ontwikkelaars te ondersteunen door een financiële bijdrage te leveren.
 • Gebruik een programma zoals qBittorrent om de torrent te downloaden of download het .iso-bestand rechtstreeks.
 • Bewaar het gedownloade .iso-bestand in een map op je pc.

Installeer Elementary OS 0.4.1 Loki

 1. Om Linux te installeren moet je eerst het .iso-bestand naar een installatiemedium verplaatsen. Gewoon kopiëren en plakken lukt echter niet. Je moet het bestand ofwel op een cd/dvd branden of op een usb-stick plaatsen:
  1. Hoe maak ik een cd of dvd van een .iso-bestand?
  2. Hoe gebruik ik een usb-stick om mijn computer Linux te laten opstarten?
 2. Start je pc opnieuw op met de cd, dvd of usb-stick in je computer.
 3. Kies de gewenste taal.
 4. Kies wat je wilt doen. Ik koos meteen voor ‘installeren’.
 5. Kies de gewenste taal en klik op ‘Installeren’.
 6. Zet het eerste vinkje als je Elementary OS meteen tijdens de installatie wilt updaten, zo beschik je meteen over de meest recente versie. Zet het tweede vinkje om meteen Flash & MP3 te kunnen gebruiken (aangeraden).
 7. Kies het installatietype. In deze tutorial ga ik ervan uit dat je slechts één besturingssysteem op je computer wilt installeren. Wanneer je ervoor kiest om de installatie te versleutelen dan moet je bij het opstarten steeds een wachtwoord intikken. Dit is aanbevolen voor mobiele apparaten, zo kan een derde partij bij verlies niet aan je gegevens omdat die dan geëncrypteerd zijn.
 8. Wanneer je bij de vorige stap voor versleuteling koos, moet je op het volgende scherm een wachtwoord kiezen, dat je elke keer intikt als je pc opstart. Vergeet dit dus niet! Je bent al je bestanden kwijt wanneer je dit wachtwoord vergeet!Opgelet: Elementary OS staat mogelijk met een QUERTY-toetsenbord ingesteld waardoor bepaalde letters (AZQWM), cijfers en tekens op een andere plaats op het toetsenbord staan.
 9. Controleer de voorgestelde aanpassingen en klik op ‘Verder’.
 10. Kies je locatie (o.a. voor de tijdinstellingen).
 11. Kies de juiste toetsenbordindeling, bijv. Belgian/Belgian als je een standaard AZERTY-toetsenbord hebt.
 12. Tik de gevraagde gegevens in.
 13. Eet een koekje of ga fietsen (de installatie is afhankelijk van de snelheid van je pc).

  Wanneer je in stap 6 ervoor koos om meteen de updates te installeren zullen die ook tijdens de installatie gedownload worden.
 14. Herstart je pc.
 15. Verwijder je cd, dvd of usb-stick na de installatie en druk op ‘ENTER’.
 16. Wanneer je ervoor koos om je gegevens te beveiligen met een sleutel zal je dit wachtwoord moeten intikken bij het opstarten van je computer.
 17. Selecteer je gebruikersnaam en tik je wachtwoord in.

Tot slot

In deze post leerde je hoe je een Linux-distributie zoals Elementary OS kunt downloaden en installeren. Wil je liever Linux als 2e besturingssysteem op je pc installeren en bijv. Windows behouden, dan kun je deze gids even doornemen.


Geplaatst

in

,

door

Tags:

Reacties

3 reacties op “Elementary OS 0.4.1 Loki installeren”

 1. Stephan avatar
  Stephan

  Hey, ik heb Elementary reeds enige tijd op mijn laptop en ben er echt door gecharmeerd. Het is een Mac lookalike. Zeer gebruiksvriendelijk en wat gemakkelijk is, je kan alle regels voor installeren en deinstalleren van Ubuntu gebruiken. Echter…

  Ik zou het muziek programma aTunes, niet iTunes, willen installeren maar om een of andere reden lijkt dit niet te lukken. Heb jij enig idee of ik dit programma kan downloaden en hoe ik dat dan moet doen?

  Alvast bedankt voor de reactie,

  Stephan

  1. Kevin avatar

   Hoi

   Je kunt de deb downloaden via https://www.atunes.org/download.html en vervolgens installeren via de terminal met de instructies van Stack Exchange: https://elementaryos.stackexchange.com/questions/7542/how-can-i-install-deb-files-in-loki

 2. Stephan avatar
  Stephan

  Dag Kevin,

  ik heb aTunes er op gekregen. Bedankt voor je reactie!

  Stephan

Geef een reactie of stel een vraag.

Ontdek meer van Kevin Vermassen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder