Wat is Scratch?

512px-Scratchcat.svgMet Scratch kun je verhalen vertellen, animaties maken en kleine games programmeren. Door met Scratch te spelen stimuleer je je creativiteit & leer je logisch nadenken. Het programma is gemaakt voor  8 tot 16-jarigen maar wordt eigenlijk gebruikt door iedereen die dit leuk en interessant vindt.

Scratch is een programmeertaal en de vaardigheden die je leert kun je toepassen in programmeertalen zoals Python & Java.

Terwijl je met Scratch aan de slag gaat ben je bezig met wetenschap, taal, wiskunde, ICT & kunst; STEM dus!

Scratch is een project van het MIT Media Lab, een onderwijs- en onderzoeksinstituut van het Massachusetts Institute of Technology en wordt gratis verspreid.

Scratch installeren of niet?

Je kunt Scratch op 2 manieren gebruken: offline op je computer of gewoon in je webbrowser. Dit maakt Scratch extreem eenvoudig om te gebruiken. Je hoeft niet eens een account te maken op de website om het programma te kunnen gebruiken, het is wel aangeraden om je projecten online te kunnen opslaan. De bestanden die je online maakt kun je ook opslaan voor offline gebruik en omgekeerd.

Je kunt bijv. op je eigen computer Scratch installeren en op andere computers de online interface gebruiken maar als je computer altijd verbonden is met het internet kun je even goed altijd de online versie gebruiken.

Installeren

 • Ga naar https://scratch.mit.edu/scratch2download/
 • Installeer eerst Adobe Air voor Windows, macOS of Linux.
 • Download en installeer Scratch zoals je andere programma’s op jouw systeem installeert.
 • Start het programma.

Online gebruiken

 • Surf naar https://scratch.mit.edu/
 • Klik op ‘Probeer het’ om Scratch te gebruiken zonder een account aan te maken.
  Schermafbeelding 2016-08-15 om 09.21.18
 • Klik op ‘Word lid’ om een account aan te maken zodat je je projecten ook online kunt opslaan. Ik raad dit aan maar je kunt je bestanden ook gewoon op je harde schijf of een usb-stick opslaan.
  Schermafbeelding 2016-08-15 om 09.22.56

Vereisten

 • Je beschikt best over een computer met een schermresolutie van 1024*768 of beter.
 • Ook heb je een recente browser nodig zoals Mozilla Firefox, Google Chrome, Safari, Edge of Internet Explorer.
 • Adobe Flash moet geïnstalleerd zijn op je computer.

Tot slot

In deze eerste Scratch-post maakte je kennis met Scratch en leerde je hoe je het programma kunt installeren en gebruiken. Misschien heb je wel al het één en ander uitgeprobeerd. In de volgende tutorials leer ik je hoe je met de blokken kunt programmeren en maken we een aantal projecten.


0 reacties

Geef een reactie of stel een vraag.