Kennismaken met de Raspberry Pi 3

De Raspberry Pi 3 is een fantastische minicomputer die je kunt instellen zoals je zelf wilt: als arcade gamekastje, kantoorcomputer, mediacenter, weercomputer, … De mogelijkheden zijn eindeloos en de kost van zo’n €40,00  minimaal. In de komende lessen toon ik een aantal van deze mogelijkheden in stap-voor-stap-handleidingen. In deze eerste post verkennen we de geschiedenis van deze minicomputer.

Geschiedenis

De Raspberry Pi werd in 2006 ontwikkeld door Eben Upton om studenten meer actief bezig te laten zijn met hardware. Hij wou van hen een nieuwe lichting hackers maken. Omdat pc’s erg duur zijn en consoles erg gebruiksvriendelijk zijn geworden ontdekken jongeren de mogelijkheden van hun machines niet meer. Door een budgetvriendelijke computer te ontwikkelen wou hij die vaardigheden terug aanscherpen bij een nieuwe generatie.

De voorbije jaren kwamen reeds een heel aantal modellen op de markt van de Raspberry Pi: A, B+, A+, Pi2 model B, Zero en recent de Raspberry Pi 3.

De Raspberry Pi valt heel eenvoudig aan te sluiten en te configureren. Het is een printplaatje met processor, geheugen, netwerkchip (ook draadloos in model 3) en een aantal aansluitingen. Door een aantal extra zaken aan te schaffen kun je de Raspberry Pi gebruiken voor heel wat projecten. Zo kun je van de Raspberry Pi een Netflixvervanger, draagbare mp3-speler, arcade gamekast, videobewaker, fileserver, watersensor, weerstation, sms-apparaat, boordcomputer, … maken. De mogelijkheden zijn werkelijk onbeperkt.

Nadat je een toegankelijke Linuxdistributie zoals Raspbian installeert, beschik je ook meteen over heel wat software. Zo wordt Raspbian vergezeld van programmeertalen Scratch (beginners) en Python (gevorderden).

De komende lessen ontdek je heel wat meer over de Raspberrry Pi.

20160406_093246


Geplaatst

in

,

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie of stel een vraag.

Ontdek meer van Kevin Vermassen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder