NederlandsWoordleer

Tussenwerpsel

Tussenwerpsels herkennen

Een tussenwerpsel is een uitroep. Een woord dat een emotie (ai, auw) of een klank uitdrukt (krak, boem) of een woord dat aandacht probeert te trekken (pssst, hé). Vloeken en uitroepen als “gossie“, “verdorie“, “aha” en “warempel” zijn veelal tussenwerpsels. Het kan overal in de zin opduiken. Enkele voorbeelden.

  • Verdorie, ik ben mijn bril vergeten!
  • Ik ben verdorie mijn bril vergeten!
  • Ik ben mijn bril verdorie vergeten!
  • Ik ben mijn bril vergeten, verdorie!

Nog enkele tussenwerpsels op een rijtje: boem, krak, pats, hik, ring, miauw, woef, piep, hallo, zeg, hola, ach, och, bach, ocharme, tja, foei, …

Oefening

Geef een reactie of stel een vraag.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.