Office en alternatieven gebruiken in Ubuntu

Word, Excel en PowerPoint zijn de basisprogramma’s die thuis en op het werk vaak gebruikt (moeten) worden. Makkelijk documenten opstellen, aanpassen en delen is een absolute must op elk besturingssysteem. Afhankelijk van je gebruik zijn er één of meerdere van onderstaande pakketten ideaal. Misschien wil je enkel de software op je eigen computer gebruiken en hoef je niet vaak documenten te delen, maar misschien wil je ook wel samenwerken met anderen en is compatibiliteit de belangrijkste troef.

Microsoft Office is nog steeds de standaard op heel veel werkplekken, dus dat is alvast één van de uitgangspunten van deze gids. De documenten moeten compatibel zijn met Microsofts software. Verder zijn een vlotte interface en workflow uiteraard onmisbaar. In dit artikel zet ik een aantal mogelijkheden op een rijtje om documenten te maken in Ubuntu (en andere Linux-distributies).

LibreOffice

Starten doen we met LibreOffice, dat net als Microsoft Office, erg volledig is in het aanbod. Naast een tekstverwerker (Writer), Rekenblad (Calc) en presentatieprogramma (Impress) zijn er ook een tekenprogramma & databaseprogramma en toepassingen om formules en diagrammen mee te maken.

LibreOffice is volledige open source en is ontstaan toen een aantal ontwikkelaars een fork (afsplitsing) maakten van OpenOffice dat in 2010 overgenomen werd door Oracle. Sindsdien is de kantoorsoftware uitgegroeid tot de standaard in veel distributies, waaronder Ubuntu.

Als je Ubuntu gebruikt is de kans dus groot dat je LibreOffice al op je computer hebt staan. Installeren kan makkelijk via ‘Ubuntu Software’, Snapcraft of Flathub. Desgewenst kun je de applicaties ook installeren vanop de website: https://nl.libreoffice.org/download/libreoffice-rusitg/ . Zelf kies ik, wanneer dat mogelijk is, voor installatie via de standaard ‘Ubuntu Software’ omdat het erg makkelijk en snel werkt.

LibreOffice is vooral een aanrader wanneer je maar één kantoorpakket gebruikt en wanneer de personen met wie je de documenten deelt ook LibreOffice gebruiken. Documenten delen en openen in Microsoft Office gaat meestal goed bij documenten met een eenvoudige opmaak maar bij grotere of gecompliceerdere documenten sluipen er opmaakfouten in. Dat is niet per se een drama bij persoonlijk gebruik maar wanneer je de documenten deelt met anderen wil je wel dat ze hetzelfde zien als jij.

ONLYOFFICE

ONLYOFFICE (ze schrijven zelf alles in drukletters) is een gratis kantoorpakket voor thuisgebruik. Je kunt er documenten, spreadsheets, presentaties en formulieren mee maken. De interface lijkt erg goed op die van Microsoft Office en een overstap maken is voor de meeste gebruikers vrij eenvoudig.

Er is ook een sterke integratie met de ‘cloud’, je kunt het kantoorpakket o.a. verbinden met Nextcloud, Dropbox, Google Docs en OneDrive. Je kunt de software zowel online als offline gebruiken. Ook op iOS en Android kun je de mobiele apps installeren om je documenten te bekijken en bewerken.

Ook bij ONLYOFFICE zijn er erg veel installatieopties. Je vindt het programma in ‘Ubuntu software’, op Snapcraft en Flathub. Ook op de eigen website kun je nog allerlei extra mogelijkheden vinden: https://www.onlyoffice.com/download-desktop.aspx

ONLYOFFICE werkt erg prettig en vlot in Ubuntu en biedt een uitstekende compatibiliteit met documenten die in Microsoft Office gemaakt werden.

FreeOffice

FreeOffice is van oorsprong Duitse software die al sinds 1987 ontwikkeld wordt. Na het installeren kun je uit een aantal lay-outs kiezen waardoor elke gebruiker wel een vertrouwde omgeving zal terugvinden. Ook FreeOffice is compatibel met Microsoft Office. De meeste bestanden zien er goed uit, al is het mogelijk dat bij complexere lay-out hier en daar iets verloren gaat. Mocht het programma je bevallen, dan kun je nog steeds overstappen naar een betaalde versie met meer opties.

Het Linux-pakket kun je rechtstreeks van de website downloaden: https://www.freeoffice.com/nl/downloaden/toepassingen. Ubuntu-gebruikers kiezen best voor het .deb-bestand dat je na het downloaden kunt installeren door er rechts op te klikken, te kiezen voor ‘met andere toepassingen openen’ en vervolgens ‘software-installatie’ aan te klikken. Het standaardprogramma (Ubuntu Software) zal dan openen waarin je de installatieknop kunt aanklikken.

Microsoft Office 365

Behalve één van de gratis bovenstaande pakketten kun je uiteraard ook gewoon Microsoft Office 365 in je browser gebruiken. Je kunt dan online gebruik maken van Word, Excel, PowerPoint en OneNote naast de andere diensten voor e-mail en kalender. Starten kan al met de gratis dienst die bij je Microsoftaccount hoort en voor meer opslagruimte en diensten kun je een maandelijks abonnement afsluiten.

Uiteraard zijn de diensten van Microsoft compatibel met de documenten die je doorgestuurd krijgt van anderen. Al is de online versie van het programma wat beperkter. Afhankelijk van hoe je graag werkt, is het werken in de browser, altijd online, ook het grootste minpunt van de service. Zonder internetverbinding, kun je deze dienst niet gebruiken in Linux. Op Windows en macOS kun je de applicaties ook installeren als je een betaald abonnement hebt. In Ubuntu lukt dat jammer geniet niet zomaar. Al kun je altijd overwegen om de software via Wine of een virtuele omgeving (al heb je dan wel een krachtige computer nodig om dit vlot te kunnen draaien) te installeren. Echter kun je het ook als voordeel zien dat al je bestanden en programma’s online beschikbaar zijn van op elke computer met een internetverbinding.

Andere opties

De laatste optie, Office 365, is geen echte installatie op je computer maar het zorgt er wel voor dat je bestanden kunt maken op je computer. In datzelfde rijtje horen dan ook icloud.com (Apples Pages, Numbers en Keynote) en Googles workspace (documenten, spreadsheets & presentaties) thuis.

Ook kun je losstaande open source programma’s gebruiken zoals Abiword als tekstverwerker, Gnumeric als rekenblad en Ease als presentatiesoftware. En als je even de zoekmachines induikt, dan vind je nog heel wat mogelijkheden die aan je noden kunnen voldoen.

Aanbevelingen

Zoals je al merkte, zijn er heel wat opties om documenten te maken in Ubuntu en andere Linux-distributies. Wanneer je software zoekt met een goede ondersteuning en een uitstekende reputatie, die je enkel op je eigen computer gaat gebruiken, dan kan ik LibreOffice aanraden. Het programma bewijst al jarenlang wat het waard is.

Wil je echter een betere compatibiliteit met Microsoft Office dan staat ONLYOFFICE hoger op mijn lijstje. Ik ontvang, bewerk en verstuur heel wat documenten en met ONLYOFFICE ben ik zekerder dat het op de computer van de ontvanger er ook goed uitziet.

Beide opties zijn in Ubuntu trouwens in Ubuntu software te vinden en daardoor extra makkelijk te installeren.

Laat je tips en ervaringen gerust hieronder achter.

Veel succes!


Geplaatst

in

,

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie of stel een vraag.

Mastodon

Ontdek meer van Kevin Vermassen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder