De voorbije jaren kwamen bedrijven zoals Google, Amazon, Facebook, Twitter, Microsoft e.a. steeds meer onder vuur te liggen vanwegen hun onethische (advertentie)praktijken. Hun diensten zijn vaak gratis maar voor je er van kan gebruik maken moet je akkoord gaan met ellenlange gebruikersovereenkomsten, privacyvoorwaarden en andere  documenten. In dit bericht wil ik niet alle redenen om deze bedrijven te vermijden gaan opsommen, dat doen volgende auteurs al op voortreffelijke wijze:

Ik wil wel enkele privacyvriendelijke alternatieven oplijsten om de zoektocht van anderen te vereenvoudigen. De onderstaande lijst is niet volledig, ik heb enkel info opgelijst over diensten die ik gebruik of gebruikt heb.

Het uitgangspunt van deze lijst was een experiment om alle diensten die ik gebruik van Google, Microsoft e.a. te vervangen door een privacyvriendelijke versie. Ik ging op zoek naar alternatieven voor zoekmachines, e-mail, opslagruimte, agenda’s, notitiesoftware, wachtwoordbeheerders, navigatiesoftware, foto-opslag en andere opslagservices. Het gaat dus niet over software zoals Libre Office of VLC die computerprogramma’s zoals Microsoft Office en Media Player vervangen maar diensten die je in je browser gebruikt.

Zoekmachines

Alternatieven voor zoekmachines zoals Google en Bing (Microsoft):

E-mail

Alternatieven voor gratis e-maildiensten zoals Gmail, Outlook en Yahoo:

Notities nemen / Clipboards

Alternatieven voor online software zoals Evernote, Instapaper, Onenote en Google Keep:

Navigatie

Alternatieven voor online kaartdiensten zoals Google Maps, Bing Maps en Apple Maps:

Bestanden verzenden

Alternatieven voor websites waar je (grote) bestanden kunt uploaden en delen zoals WeTransfer, Filemail en Transfernow:

Wachtwoordbeheerders

Alternatieven voor webdiensten en browserextensies die je wachtwoorden voor je bewaren zoals LastPass, Dashlane, Chrome (in browser) en 1password:

Agenda

Alternatieven voor online agenda’s zoals Google Calendar en Outlook:

Opslagservices

Alternatieven voor populaire diensten zoals Dropbox, Google Drive en One Drive:

Foto

Alternatieven voor fotowebsites zoals Google Photos en Flickr:

Eigen beheer

Online diensten zijn vaak een eenvoudige en snelle oplossing maar je kan bovenstaande diensten ook in eigen beheer hosten op bijv. een Raspberry Pi, NAS of andere (mini)computer met Nextcloud. Als je technisch handig bent dan is deze software een absolute aanrader om te installeren omdat je dan zelf alle diensten beheert en alle controle behoudt.

Tot slot

Ik hoop dat deze lijst je een zetje geeft richting  gebruik van open en privacycriendelijke webdiensten. Mocht je nog aanraders hebben, dan mag je die hieronder in de commentaarsectie plaatsen of een mailtje sturen via het contactformulier.


1 reactie

merijnsupply · 7 november 2019 op 14:18

Top, mooie oplijsting Kevin!

Geef een reactie of stel een vraag.