Probleem: je wilt een aantal foto’s delen maar het bestand is te groot om makkelijk te delen of je afbeelding heeft een exacte grootte nodig zodat die bijv. kan gebruikt worden als bureaubladachtergrond.

Enkele voorbeelden die je kunt gebruiken om te oefenen (klik op de afbeeldingen):

Oplossing:

Wanneer je afbeeldingen wilt delen via mail, Facebook, Instagram, … dan hoeft de kwaliteit niet altijd die van je fototoestel te zijn. Vaak volstaat een kleinere versie van de foto om op je profiel te plaatsen. Bijkomend voordeel is dat de bestandsgrootte meteen ook een pak afneemt.

  • Open je afbeelding.
  • Klik op Afbeelding –> Afbeelding schalen.
  • Verander px naar % en geef een waarde in van 25% om je afbeelding 3/4 te verkleinen. Je kunt ook een exacte waarde in beeldpunten (pixels) in geven als je de foto voor een specifiek doel verkleint.
  • Sla je foto op als XCF of exporteer hem als JPEG/PNG.

Afbeelding vergroten

Behalve een afbeelding verkleinen kun je ze ook proberen groter maken. GIMP probeert dan extra pixels te berekenen zodat je afbeelding er blijft goed uitzien. Maar de kwaliteit is natuurlijk nooit dezelfde als wanneer de foto op een hogere resolutie genomen werd. Niettemin kan dit toch handig zijn om een foto een beetje te ‘rekken’ zodat hij bijv. net past op een website of als achtergrond op je bureaublad.

  • Open een afbeelding.
  • De stappen zijn dezelfde als hierboven beschreven maar geef een procentueel grotere waarde in (200% maakt je foto bijv. dubbel zo breed en hoog).
  • Sla je foto op als XCF of exporteer hem als JPEG/PNG.
Fotobronnen:

http://nl.freeimages.com/photo/frog-1371919

http://nl.freeimages.com/photo/one-tree-hill-1360813

0 reacties

Geef een reactie of stel een vraag.