Programmeren met Python wordt aangeprezen als een boek voor iedereen van 9 tot 99. Hoewel het begin waarschijnlijk wel voor gemotiveerden van alle leeftijden toegankelijk is, lijken sommige hoofdstukken me toch net te moeilijk voor het merendeel van de jonge programmeurs. Vanaf een jaar of 13-14 lijkt me ideaal om de beginnende programmeur te motiveren en onderwijzen met dit boek.

Om dit boek te begrijpen heb je geen voorkennis nodig (behalve de evidente zoals een computer kunnen aanzetten en wat software installeren). Wanneer je echter al ervaring hebt met Kodu of Scratch dan zullen sommige concepten sneller helder worden. De auteur geeft duidelijke voorbeelden die jong van geest zijn maar toch inventief genoeg zijn om steeds een nieuw stukje kennis toe te lichten.

Het einddoel van dit boek is het ontwerpen van een paar eenvoudige computerspelletjes, wat een goede motivatie vormt om de theorie onder de knie te krijgen. De weg ernaartoe bestaat uit 12 hoofdstukken die je steeds enkele kernideeën en concepten over programmeren in Python bijbrengen. Elk hoofdstuk is opgebouwd uit theorie, verhelderende voorbeelden en enkele oefeningen om te controleren of je alles onder de knie hebt. Via een link in het boek kom je op een website terecht waar alle modelantwoorden terug te vinden zijn. Dus echt vast kom je nooit te zitten.

Wat kun je dan verwachten? Je leert o.a.:

  • Python installeren;
  • rekenen met Python;
  • variabelen gebruiken;
  • over datatypes zoals strings, booleans, integers, reals, tupels, lijsten en woordenboeken;
  • turtle gebruiken om eenvoudige afbeeldingen te maken;
  • een keuzestructuur maken (if & else) in Python;
  • lussen maken;
  • verschillende modules kennen;
  • functies gebruiken en schrijven;
  • tkinter gebruiken om met afbeeldingen te werken.

Een hele waslijst aan (plezierige) leerstof dus om dan uiteindelijk in het tweede deel van het boek te leren om 2 eenvoudige computerspelletjes te ontwerpen.

Het boek biedt een mooie inleiding tot het programmeren voor jong en oud en kan een opmaat zijn naar méér Python of andere programmeertalen. Een minpunt is wel dat de leercurve na de eerste, zéér eenvoudige, hoofdstukken snel toeneemt en dat enige volharding dus wel vereist is. Maar verder is het een absolute aanrader en zorgt het ervoor dat je op een ludieke manier met heel wat basisconcepten over programmeren kennismaakt.


0 reacties

Geef een reactie of stel een vraag.