Bestandstypes en resolutie

Voor we echt aan de slag gaan met GIMP geef ik je nog wat onmisbare achtergrondinfo.

Bestandstypes

GIMP kan meerdere bestandstypes openen en bewaren. Dit zijn de voornaamste eigenschappen.

TypeOmschrijving
JPEGHet populairste formaat op het internet. Het grote voordeel is dat de opslagruimte per foto beperkt is. Elke keer je opslaat naar JPG verlies je wel wat kwaliteit.
GIFEen afbeelding in lage kwaliteit die vaak op het internet gebruikt wordt. Een GIF kan gebruikt worden voor eenvoudige animaties. Een GIF bevat slechts 256 kleuren.
PNGPNG vervangt momenteel GIF omdat de kwaliteit van de afbeelding veel hoger is en er veel meer kleuren gebruikt kunnen worden.
RAWBestanden van professionele camera’s worden vaak als RAW bewaard. RAW-bestanden hebben veel opslagruimte nodig maar ze leveren wel perfecte kwaliteit. Tip: als je fototoestel kan opslaan naar RAW, doe dit gerust. Je kunt de afbeeldingen dan achteraf bewerken en opslaan als JPG of PNG zodat ze minder ruimte in beslag nemen
TIFFTIF neemt minder ruimte in dan RAW maar meer dan JPG of PNG. TIF comprimeert de bestanden zonder kwaliteitsverlies.
XCFHet standaardformaat in GIMP. Een xcf-bestand houdt alle instellingen, lagen, kanalen, … in een afbeelding bij. Zolang je nog aan een foto werkt, sla je je project best op als XCF. Eenmaal klaar dan kun je het resultaat converteren naar TIF/PNG/JPG.

Resolutie

De resolutie van een afbeelding is het aantal pixels in de hoogte en de breedte.

Eén pixel is een beeldpuntje. Ga maar eens met je neus op je scherm zitten en dan kun je de pixels bijna tellen.

Afbeelding van een computer met uitvergroting zodat de pixels zichtbaar worden (https://en.wikipedia.org/wiki/Pixel#/media/File:Pixel-example.png).

Hoe hoger de resolutie, hoe meer pixels er in een beeld zitten. Zo hadden pc-schermen vroeger een resolutie van 320*240 = 76 800 pixels.

Tegenwoordig heeft een HD TV (1080p) 1920*1080 = 2 073 600 pixels (27  keer meer dan die oude CRT-monitor).

De scherpte van een beeldscherm hangt echter niet alleen af van de resolutie maar ook van de grootte van je scherm. Enkele voorbeelden:

  • Je flatscreen-tv thuis heeft waarschijnlijk 1920*1080 pixels en heeft een diagonaal van bijna 1 meter.
  • Moderne smartphones hebben vaak ook een ‘HD’-resolutie van 1920*1080 pixels maar hebben een diagonaal van ca. 10 cm. Het beeld op je smartphone is dus scherper omdat de pixels dichter bij elkaar zitten. Gelukkig zitten we met onze neus niet even dicht bij de tv dan bij onze telefoon, zo lijkt de tv ook heel scherp.

De allernieuwste schermen neigen naar een 4k-resolutie, dit levert ongelooflijk scherpe beelden op met een resolutie van bijv. 4096 * 2160 = 8 847 360. Dat is meer dan 4 keer hoger dan die van de huidige HD-schermen en 20 keer beter dan het klassieke analoge tv-signaal.

Onderstaande afbeelding illustreert wat het kwaliteitsverschil precies inhoudt.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1e/Resolution_Comparison_Chart.jpg

Geplaatst

in

,

door

Reacties

Geef een reactie of stel een vraag.

Mastodon

Ontdek meer van Kevin Vermassen

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder