Dit boek is zowel gericht op beginners die hun eerste stappen in de digitale ontwikkelkamer zetten als op ervaren gebruikers die meer willen leren over darktable of een overstap van een ander programma zoals Lightroom maken. Beginners en nieuwkomers bij darktable lezen dit boek het best van hoofdstuk 1 tot 3 aandachtig om vertrouwd te geraken met de basistechnieken van het programma. Daarna kun je de inhoudsopgave gebruiken om meer te weten te komen over de onderwerpen die je het meest interesseren. Ervaren gebruikers kunnen het boek doorbladeren en de onderwerpen eruit pikken waarover ze willen bijleren.

In de eerste drie hoofdstukken leer je de basis van het programma, na het lezen van deze hoofdstukken kun je darktable gebruiken voor het dagdagelijkse fotobeheer en om kleine bewerkingen te doen bij het ontwikkelen van de foto’s. In hoofdstuk 4 tot 8 verkennen we alle mogelijkheden die darktable biedt bij het beheren en bekijken van je bibliotheek en het ontwikkelen van jouw foto’s, maar bekijken we ook welke mogelijkheden de kaartweergave biedt en hoe je je foto’s best print. In hoofdstuk 9 leer je hoe je darktable kunt gebruiken om je camera te bedienen in de tetheringweergave. De laatste twee hoofdstukken zijn wat technischer en geven duiding bij alle opties die je kunt instellen in darktable en bieden je een blik achter de technische schermen.

Veel plezier ermee!

Downloaden kan door op onderstaande afbeelding te klikken (let op: de download is zo’n 50MB groot).

Feedback is uiteraard altijd welkom.

Darktable – Handleiding – Ontwikkel jezelf in de digitale donkere kamer

2019-04-18 – Eerste versie gepubliceerd

2019-06-30 – Versie 1.01 gepubliceerd: 2 tikfouten in links aangepast.

2019-07-03 – Versie 1.02 gepubliceerd: 1 tikfout en een onhandig geformuleerde zin aangepast.

Voorbeeldbestanden: komen later.

Doe mee met de conversatie

4 reacties

  1. Proficiat voor deze duidelijke handleiding en dit gegoten in een zeer goed boek. Ook veel oefeningen. De beloofde foto’s zou ik ook graag gebruiken maar heb ze niet gevonden.

Laat een reactie achter

Geef een reactie of stel een vraag.