Dit boek is zowel gericht op beginners die hun eerste stappen in de digitale ontwikkelkamer zetten als op ervaren gebruikers die meer willen leren over darktable of een overstap van een ander programma zoals Lightroom maken. Beginners en nieuwkomers bij darktable lezen dit boek het best van hoofdstuk 1 tot 3 aandachtig om vertrouwd te geraken met de basistechnieken van het programma. Daarna kun je de inhoudsopgave gebruiken om meer te weten te komen over de onderwerpen die je het meest interesseren. Ervaren gebruikers kunnen het boek doorbladeren en de onderwerpen eruit pikken waarover ze willen bijleren.

In de eerste drie hoofdstukken leer je de basis van het programma, na het lezen van deze hoofdstukken kun je darktable gebruiken voor het dagdagelijkse fotobeheer en om kleine bewerkingen te doen bij het ontwikkelen van de foto’s. In hoofdstuk 4 tot 8 verkennen we alle mogelijkheden die darktable biedt bij het beheren en bekijken van je bibliotheek en het ontwikkelen van jouw foto’s, maar bekijken we ook welke mogelijkheden de kaartweergave biedt en hoe je je foto’s best print. In hoofdstuk 9 leer je hoe je darktable kunt gebruiken om je camera te bedienen in de tetheringweergave. De laatste twee hoofdstukken zijn wat technischer en geven duiding bij alle opties die je kunt instellen in darktable en bieden je een blik achter de technische schermen.

Veel plezier ermee!

Downloaden kan door op onderstaande afbeelding te klikken (let op: de download is zo’n 50MB groot).

Feedback is uiteraard altijd welkom.

Darktable – Handleiding – Ontwikkel jezelf in de digitale donkere kamer

2019-04-18 – Eerste versie gepubliceerd

2019-06-30 – Versie 1.01 gepubliceerd: 2 tikfouten in links aangepast.

2019-07-03 – Versie 1.02 gepubliceerd: 1 tikfout en een onhandig geformuleerde zin aangepast.

Voorbeeldbestanden: komen later.


11 reacties

Johan Coeckelberghs · 30 april 2019 op 10:32

Proficiat voor deze duidelijke handleiding en dit gegoten in een zeer goed boek. Ook veel oefeningen. De beloofde foto’s zou ik ook graag gebruiken maar heb ze niet gevonden.

  Kevin · 2 mei 2019 op 10:35

  Dag Johan, bedankt voor het compliment. De foto’s komen er deze week nog bij.

Alain J. Baudrez · 3 mei 2019 op 16:57

Ik ben net gestart met Darktable aan de hand van de lessenreeks van Bruce Williams Photograpy (https://www.youtube.com/channel/UCkqe4BYsllmcxo2dsF-rFQw) en jouw handleiding komt op het ideale moment.
Kudos voor het vele werk dat je er in hebt gestoken.

G.Schuurman · 31 december 2019 op 18:47

Eindelijk een prima en duidelijke Handleiding van Darktable in het Nederlands.
Kevin jij bedankt voor het uitvoeren hiervan. En hiermee heb je vele hobby fotografen iets moois in handen gegeven.
Om foto’s te ontwikkelen op een hoger niveau.

Nick · 9 februari 2020 op 15:58

Hoed af voor dit initiatief, en dan nog zo diep uitgewerkt. Dit verlaagt de drempel om met Darktable in fotoclubs aan de slag te gaan. In onze club starten we er volgende maand mee.

Albert · 7 september 2020 op 18:42

Allereerst mijn complimenten voor je duidelijke handleiding. Ik sta helemaal aan het begin als het gaat om het bewerken van digitale foto’s.
Ik werk met versie 3.2.1 en ik kan geen Nederlandse interface selecteren dus de termen hierna zijn in het Engels.

Als ik een foto open in de darkroom (ik heb dan nog niets zelf gedaan) valt me het volgende op:
– in active modules staan 9 modules. 5 van deze modules (sharpen, base curve, orientation, highlight reconstruction en white balance) kan ik aan of uit zetten. 4 modules staan aan en kan ik ook niet uitzetten. (input en output color profile, demosaic en raw black/white point.
– in de ‘history’ staan al 10 stappen ingevuld. Dit komt op 1 stap na (display encoding) overeen met de actieve modules, maar ik kan dit niet verwijderen.

Is het goed om dit zo te laten of moet ik in de instellingen iets veranderen?
Alvast bedankt voor de reactie.

  Kevin · 11 oktober 2020 op 12:46

  Bedankt voor het compliment!

  Het is normaal dat een aantal modules reeds geactiveerd staan, die worden op basis van je cameramodel (via de metadata) automatisch toegepast.

  Je mag dat zo laten staan dus 🙂

Geef een reactie of stel een vraag.