darktableSTEM & ICT

Kennismaken met darktable en installatie in Ubuntu GNOME

darktable is een open source programma om de workflow van fotografen te optimaliseren. Je kunt je foto’s ermee beheren, ontwikkelen (RAW) en optimaliseren. Het is een donkere kamer en lichttafel in één.

Je kunt het vergelijken met Adobe Lightroom maar het is vrije software die je gratis kunt gebruiken.

darktable is enkel beschikbaar voor macOS, Linux (zoals Ubuntu, Fedora, OpenSuse, Arch, Gentoo, Debian), Solaris en FreeBSD. Maar je kunt het ook gebruiken in Windows met bijv. Virtual Box of als je Linux installeert  op een externe schijf.

Een overzicht van de voornaamste eigenschappen van het programma:

 • darktable is non-destructief. De wijzigingen worden opgeslagen in het programma en niet in de foto. De originelen blijven dus altijd bewaard. Het is pas bij het exporteren dat je eventuele wijzigingen mee opslaat in een fotobestand.
 • dankzij de database kun je snel filteren en sorteren.
 • je kunt tags en waarderingen geven aan je foto’s.
 • het is compatibel met heel wat afbeeldingsformaten.
 • je kunt full screen werken, een groot voordeel bij het bewerken van foto’s. Je kunt nooit genoeg schermruimte hebben!
 • darktable heeft een uitgebreid export-systeem waardoor je je foto’s kunt exporteren als o.a. JPEG, PNG of TIFF maar je kunt ze ook rechtstreeks exporteren naar bijv. Facebook, Flickr & Google Photos.
 • darktable bevat meer dan 45 modules om bewerkingen op foto’s uit te voeren. Enkele voorbeelden: bijknippen, draaien, belichtingscontrole, witbalans, demosaic, contrast aanpassen, scherper maken, ruis verwijderen en een aantal (artistieke) effecten.

Een volledig overzicht vind je hier.

darktable installeren

Op de officiële website vind je instructies over het installeren van darktable. Het is niet anders dan een ander softwarepakket installeren op macOS of Linux.

Hieronder toon ik hoe je darktable installeert in Ubuntu GNOME 16.04.

 1. Ga naar ‘Software’
  Schermafdruk van 2016-08-15 12-50-03
 2. Zoek naar darktable
  Schermafdruk van 2016-08-15 12-50-37
 3. Klik op het juiste programma.Schermafdruk van 2016-08-15 12-50-49
 4. Klik op ‘Installeren’.Schermafdruk van 2016-08-15 12-51-08
 5. Wacht tot de installatie klaar is en zoek dan darktable in je softwarelijst.Schermafdruk van 2016-08-15 12-51-41
 6. Start het programma.Schermafdruk van 2016-08-15 12-52-28

Tot slot

Je weet nu wat darktable is, hoe je het installeert en wat je ermee kunt doen. Misschien ben je puur op intuïtie er ook meteen al mee aan de slag gegaan. In de komende tutorials geef ik meer uitleg over de interface, hoe je foto’s importeert, bewerkt en exporteert om ze te mailen, te gebruiken op het net of rechtstreeks te publiceren op Facebook, Flickr e.a.

Geef een reactie of stel een vraag.